test

onsdag 27. juni 2012

Kort og godt jordbær

Jordbærtid -

og her er mitt kortreiste jordbær, det første som ble høstet fra vår lille 'åker'.
Og smaken.... hmmm
Ikke nok til alle som kom på kaffebesøk, men akkurat nok til en smak til
bursta'barnet !



og det er fler bær i vente - bare vi følger med på snegler og skjærer...







lørdag 23. juni 2012

Midtsommer med regn og sol og nattfiol


St. Hans aften - og 'sommerbedet' mitt stråler med prestekragene tross mye regn idag.


Hosta samlet vann - og trivdes godt... mens

de nyutsprungne rosene tenkte vel sitt om regnet... og håper på en bedre sommer i år...

Og tradisjonen tro, så feiret vi svigers med dagen i dag, 23. juni - 77 år er ingen hindring for makrellfiske. Og barnebarna er så gjerne med på dette. 
Sola kom fram - og jammen ble det ikke bading for de tøffeste! 


I skogshagen der ute ved sjøen vokser også nattfiolen, en ynding plante i orkidefamilien.
Har ikke mye kunnskap om denne, men hva jeg kunne lese meg til, så tror jeg dette skal være en såkalt 
grov nattfiol (Platanthera chlorantha). Den bestøves av nattsommerfugler.




'Den sikreste måten å skille mellom de to liknende artene nattfiol, er på pollenknapp-rommenes plassering, som hos vanlig nattfiol er tett parallelle, mens de hos grov nattfiol er vinklede med en tydelig avstand mellom seg. Hybrider mellom de to artene kan forekomme. Planten vokser i skog og kratt, enger og fuktige heier, da gjerne på kalkrik eller basisk jord. Grov nattfiol finnes i Norge i lavlandet nord til Trøndelag.Artsnavnet chlorantha kommer fra de greske ordene khloros (grønn) og anthos (blomst), og betyr med grønne blomster'


Nattfiolen bør få stå i fred og ikke være en av blomstene under puta i natt. 

Sommerlykke
er
å
spise
jordbær
og 
klø 
et par nye
myggestikk











mandag 18. juni 2012

det knopper seg


Comte de Chambord 

Lykkefund
 Denne vil få et flott blomsterflor i år - inngangsportalen til terrassen. Her står den i mye vind, men ser ut til å trives bra.


Tomatplantene (8 stk) begynner også å produsere frukter - ulike tomatformer. Spennende med egen avling. Her er oversikt over hvilke sorter jeg har, i tillegg har jeg fått på plass tomat 'Marmande'

Tomat 'Marmande'

Klasetomater

Det kreves mye vann når man planter i potter, som blir større og større!


Agurkplantene ennå ikke så store, men det begynner å hjelpe. I forgrunnen noen chilliplanter. Og en enslig Rosenbønne (Phaseolus coccineus) i hjørnet. Er det best at denne kommer ut på friland? Ja, tror nok at den vil ut i dyp kompostjord! 

Nå har jeg funnet noen greie bøtter som jeg fikk tak i på dagligvaren, helt gratis. Disse bøttene som de selger avskårne blomster i blir kastet etter bruk. Ikke allverden tykkelse, men virker helt greie. Har boret hull nederst og lagt inn dreneringsgrus/duk. 

Det var en bitteliten hagerunde i kveld 
God uke til alle hagevenner!





lørdag 16. juni 2012

Kommuneblomsten Fjellvalmue blomstrer

Frøene til fjellvalmuen kommer fra Magnar Aspaker, og de ble sådd vinteren 2011. Småplantene står i 'ventebed', og jeg har ikke fulgt så godt med på disse i det siste. Så gleden var stor da jeg oppdaget en flott lysegul blomst på den ene planten, og mange knopper. Men noe fjellforhold har de ikke fått, de står foreløpig litt skyggefullt og har fuktig sandblandet jord. Bildene ikveld ble heller ikke av særlig god kvalitet, får ta bedre bilder senere.

Fjellvalmue, Papaver radicatum 'Island'

Fjellvalmuen, eller islandsvalmuen, finnes bare i Norge, på Island og på Færøyene. Fjellvalmuene er fredet i Norge. Noen steder står det at den er sjelden. Det gjør det ekstra stas å ha dem i hagen. Regner med at det nå kommer frø, så da kan jeg sikre at jeg kan få flere planter. De spirte greit inne uten kuldestratifiserig.




Fjellvalmue er valgt til kommuneblomst for Oppdal kommune i Sør-Trøndelag. Her er link til andre Norske kommuneblomster. Men min kommune hadde ikke egen blomst... Har din kommune en kommuneblomst?








søndag 10. juni 2012

Årets lengstblomstrende tulipan ble...

                      

 Tulipa Groenland


26.mai 2012


Denne tulipanen har stått nesten fire uker i blomst. Og holder ennå kronbladene. De har stått østvendt, og litt i skygge av buskene. Disse må jeg ha flere av til neste år.
13.juni 2012


Man forsker på mye forskjellig, også på hvordan kronbladene kan holdes lengre på blomsten. Her en eldre artikkel på forskning.no


fredag 8. juni 2012

En oase av en hage - Havlyst Ramme Gård




I år som i fjor (innlegg her) ble det tur til Ramme Gård, anno 1910, der hagedagene gikk av stabelen 2.-3. juni. Det var fortsatt tulipaner i blomstring, og hagen var full av vårens blomster og planter. Denne gangen var planteutsalget flyttet til "tunet". Tommy Ahnby, som driver Gullmarsfjordens Plantskola utenfor Munkedal i Sverie. Og er Gartner på Ramme Gård. Han hadde trær, busker og stauder, og det er Magnolia som er hans spesialitet.
Inne i Havlysthagen finner man Tommys egen framkryssede Magnolia. 

Og flere andre hadde også utsalg. Så før Havlyst hagen ble besøkt, var ble det litt plantejakt og handel. Jeg kom rett etter åpningstid kl 10 - og da var det et yrende liv på utsalgsplassen. Godbitene var allerede sikret for mange. Jeg hadde noen ønsker på lista, og fikk kjøpt med disse. Og innfallet ble pionen.

Når jeg i tillegg fikk fraktet en del hjem med min gode nabo som jobbet på Ramme denne dagen (og som i tillegg reddet meg fordi bankkortet ikke virket (uæhh)...!





Denne gangen ble jeg med på en times guidet runde, med Sanna, som er en fryd å høre på! 
Vakre sammenplantinger hvorhen du ser. Jeg har noe få Allium i hagen, men det gjør seg med
mange !!! Jeg vil ha mange mange....

 Det ble trangt om plassen da Sanna fra Ramme fortalte om stedene i hagen, og her fra scenen som bl.a. Ramme Shakespeare festivalen spilles på i juni.
Bacchus kikker ned fra toppen av teateret, og det er nok av vakkert å beskue.

Takk for besøket for denne gang - og håper vi sees igjen til høsten!


Hvor ble denne uka av... Men nå er det helg igjen - 
og ønsker alle som kikker innom en super helg! 
Håper på
Klarvær
om dagen og
Regn
om natten




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...