test

tirsdag 12. juli 2011

Ryllik (Achillea) og Frøken Hardhaus

 

Ryllikslekten (Achillea) er en stor planteslekt med mange arter og sorter. Som vokser på den nordlige halvkule. Den er i Norge også kjent under navnene kanelblomst, krydderblomst, ølkonge, jordhumle, teblomst, tobakksblomst. Også navnet hardhaus er kjent – og det er det denne frøkna skal bli kjent under i Frøken-konkurransen til moseplassen.no. Det er ikke bare yndige og søte frøkner, nei – vi har de nordlige hardhausene, frøkner som vet å stå i mot en storm eller to. Og frøkner som har gjort nytte for mennesker i århundrer. Ja, slike frøkner er jeg tilhenger av.

Jeg velger meg Frøken Hardhaus:

Frøken Hardhaus

Og det er kanskje ryllik med de hvite blomstene som vi kjenner best fra enger og som "ugress" i hagene. De små 3–6 mm blomstene vokser ut i en skjerm, fargen er normalt hvit, men kan også gå over i rosa og (mer sjelden) dyprød. Ryllik vokser nesten alltid på eller i nærheten av kulturbeite.

Stauden og urten ryllik kan fint brukes som en hageplante. Som hageplante er det sorter av bakkeryllik (Achillea millefolium) som blir dyrket. Det finnes fra krem, fersken og aprikosnyanser til rosa og kirsebærrøde fargede blomster.

Denne rylliken (‘Lilac Beauty’) er akkurat innkjøpt og fått plass sammen med mine Astrantia, og danner en god kombinasjon i bedet:

…. at den var brun, bladløs og vissen nederst i potten sin på hagesenteret vises ikke på dette bildet….

og disse mørkere rosa står i nabo-hagen, hvor jeg har hentet litt inspirasjon:

IMG_0701


IMG_0702-1

Den hvitfargede rylliken dukker opp som markblomst flere steder i hagen, og den får stort sett lov å stå i fred :-)IMG_0700 

En annen art med gule blomster, som brukes i hager er praktryllik (Achillea filipendulia). Den kan strekke seg over metern høy ('Parker'), og egner seg både til snitt og tørking.

Ryllik har lang historie, og har vært en viktig både som legeplante og i matlagingen. Også idag selges ryllik som både te og helsekost.

Te av bladene har lenge vært daglig drikke mange steder. Teen ble også tatt mot forkjølelse og fordøyelsesbesvær, og kvinner har drukket den ved menstruasjonsforstyrrelser og utflod. Ryllik har for øvrig vært brukt mot nyrestein, urinveisplager og sengevæting, astma og bronkitt, appetittløshet, diaré og innvollsorm, skjørbuk, blodmangel, hodepine og gikt.

Ryllik inneholder små mengder av det giftige stoffet tujon og bør derfor brukes forsiktig, ikke for store doser over lengre tid. Den kan gi hodepine og svimmelhet, og forårsake irritasjoner i huden hos noen. Noen personer får allergiske reaksjoner av ryllik, og disse må ikke bruke planten som medisin. Og gravide bør være forsiktige og sette seg inn i mulige virkninger av ryllik.

Ryllik te 80g Kloster

 

At ulike planter inneholder tusenvis av kjemiske substanser som har viktige funksjoner for planten, og som kan ha nyttige funksjoner i andre livsorganismer, tenker man kanskje ikke så mye på en varm og deilig feriedag i hagen. Men når man jobber innen forskning på dette området, så er det veldig spennende å lese om dette. Sært - kanskje, men utrolig "jordnært" allikevel.

Slik kan en forside på en spennende hagelektyre se ut:

8 kommentarer:

  1. Slik en flott plante! Og så vakker fargekombinasjon :-))
    Det er så flott at du skriver ned fakta om denne stauden! Mye nytting informasjon som jeg ikke visste. Rart egentlig at (snakker for meg selv) en ikke tar seg bedre tid til å lære mer om våre vakre markblomster!
    En aldeles flott deltaker til konkuransenn :-))

    Ps: Velkommen som følger hos meg! Jeg har lagt til deg også, og skal nå kose meg med å bli bedre kjent med bloggen din :-)))

    Ha en flott dag videre!

    SvarSlett
  2. Ryllik har små nydelige blomster!
    Liker godt både hvite og rosa.
    Lykke til! :)

    SvarSlett
  3. Nydelig farge på den rosa.
    Lykke til.

    SvarSlett
  4. Takk for innspill hos meg!

    Kjøpe ryllik... det gjorde faktisk jeg også, for et par uker siden - purpur!
    Lykken i barndommen, var å være så heldig å finne en av de sjeldne rosa!
    Lykke til i kokurransen!

    SvarSlett
  5. Nydelige bilder - helt enig med deg i at Rylliken er en vakker og anvendelig plante. Lykke til i konkuransen :)

    SvarSlett
  6. Takk for koselige ryllik-kommentarer og ønskehilsner:-) Så er det bare å jakte på de lilla vill-ryllikene. Kanskje man ser etter en ekstra gang i eng og veikanter.

    SvarSlett
  7. Heisann! Ryllik er en flott plante, men er bare så egenrådig. Akkurat som alle de andre villplantene... går ikke an å planlegge fra år til år!
    Lykke til i konkurransen. Jeg er bare med for å være med- har ingen ambisjoner om å vinne ...

    Takk for informasjonen om svartsurbærene. Der er jeg helt grønn.
    Lagde for første gang svarthyllblomstsaft i år. Det frister til gjentakelse.Kan jeg gå fram på samme måte der, tror du?

    Ha fine dager ;:OD)

    SvarSlett
  8. Skulle ønske jeg så og leste dette før jeg dro opp min FANTASTISKE flerfargede "sånn blomst" :)
    Alle sa at det er jo ugress, vil ta over hele bedet ditt... så jeg endte opp med å dra opp hele sulamitten....
    Disse bildene var nydelige!!! Lykke til og fortsatt god sommer!
    Lise

    SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...