Det er påfallende hvor rikt blomsterfloret er i skjærgården. Akkurat nå er det vanlig Torskemunn eller lintorskemunn (Linaria Vulgaris=vanlig) (Common Toadlfax) som lyser opp på holmer og skjær. En gammel medisinplante. En annen torskemunn, er alpetorskemunn (L alpina) som dyrkes i hager og finnes i høyfjellet.
fredag 29. juli 2011
Sol og solgult ved havet - Linaria Vulgaris
Det er påfallende hvor rikt blomsterfloret er i skjærgården. Akkurat nå er det vanlig Torskemunn eller lintorskemunn (Linaria Vulgaris=vanlig) (Common Toadlfax) som lyser opp på holmer og skjær. En gammel medisinplante. En annen torskemunn, er alpetorskemunn (L alpina) som dyrkes i hager og finnes i høyfjellet.
fredag 22. juli 2011
en dyster dag
torsdag 14. juli 2011
Skulpturer som gjorde dagen ekstra spesiell
Kvinne - hva tenker du på? |
Vi er sårbare og trenger omsorg når vi trenger det |
Vi er sterke og synlige |
Kvinne, vær sterk og krev din rett |
Vigelands skulpturer fikk en ny dimensjon da jeg gikk i Frognerparken i går. Ventetid. Kamp mot for lang ventetid. Usikkerhet. Man går inn i seg selv. Og så fantastisk når man da får vite at alt er bra. Og hverdagen kan gå videre. Med familieliv og ferie. Og hage. Men tenker på alle som står i uendelige ventekøer. I et land med så mye ressurser. Kvinne, vær sterk og krev din rett i sykehusnorge. Som skal være til for å gi omsorg og hjelp når man trenger det. Ikke når det kan være for sent.
Ta vare på deg selv og sjekk helsen jevnlig - og ha en flott helg og god sommer videre !!!
onsdag 13. juli 2011
Kompostbinge
tirsdag 12. juli 2011
Ryllik (Achillea) og Frøken Hardhaus
Ryllikslekten (Achillea) er en stor planteslekt med mange arter og sorter. Som vokser på den nordlige halvkule. Den er i Norge også kjent under navnene kanelblomst, krydderblomst, ølkonge, jordhumle, teblomst, tobakksblomst. Også navnet hardhaus er kjent – og det er det denne frøkna skal bli kjent under i Frøken-konkurransen til moseplassen.no. Det er ikke bare yndige og søte frøkner, nei – vi har de nordlige hardhausene, frøkner som vet å stå i mot en storm eller to. Og frøkner som har gjort nytte for mennesker i århundrer. Ja, slike frøkner er jeg tilhenger av.
Jeg velger meg Frøken Hardhaus:
Og det er kanskje ryllik med de hvite blomstene som vi kjenner best fra enger og som "ugress" i hagene. De små 3–6 mm blomstene vokser ut i en skjerm, fargen er normalt hvit, men kan også gå over i rosa og (mer sjelden) dyprød. Ryllik vokser nesten alltid på eller i nærheten av kulturbeite.
Stauden og urten ryllik kan fint brukes som en hageplante. Som hageplante er det sorter av bakkeryllik (Achillea millefolium) som blir dyrket. Det finnes fra krem, fersken og aprikosnyanser til rosa og kirsebærrøde fargede blomster.
Denne rylliken (‘Lilac Beauty’) er akkurat innkjøpt og fått plass sammen med mine Astrantia, og danner en god kombinasjon i bedet:
…. at den var brun, bladløs og vissen nederst i potten sin på hagesenteret vises ikke på dette bildet….
og disse mørkere rosa står i nabo-hagen, hvor jeg har hentet litt inspirasjon:
Den hvitfargede rylliken dukker opp som markblomst flere steder i hagen, og den får stort sett lov å stå i fred :-)
En annen art med gule blomster, som brukes i hager er praktryllik (Achillea filipendulia). Den kan strekke seg over metern høy ('Parker'), og egner seg både til snitt og tørking.
Ryllik har lang historie, og har vært en viktig både som legeplante og i matlagingen. Også idag selges ryllik som både te og helsekost. Te av bladene har lenge vært daglig drikke mange steder. Teen ble også tatt mot forkjølelse og fordøyelsesbesvær, og kvinner har drukket den ved menstruasjonsforstyrrelser og utflod. Ryllik har for øvrig vært brukt mot nyrestein, urinveisplager og sengevæting, astma og bronkitt, appetittløshet, diaré og innvollsorm, skjørbuk, blodmangel, hodepine og gikt. Ryllik inneholder små mengder av det giftige stoffet tujon og bør derfor brukes forsiktig, ikke for store doser over lengre tid. Den kan gi hodepine og svimmelhet, og forårsake irritasjoner i huden hos noen. Noen personer får allergiske reaksjoner av ryllik, og disse må ikke bruke planten som medisin. Og gravide bør være forsiktige og sette seg inn i mulige virkninger av ryllik. |
At ulike planter inneholder tusenvis av kjemiske substanser som har viktige funksjoner for planten, og som kan ha nyttige funksjoner i andre livsorganismer, tenker man kanskje ikke så mye på en varm og deilig feriedag i hagen. Men når man jobber innen forskning på dette området, så er det veldig spennende å lese om dette. Sært - kanskje, men utrolig "jordnært" allikevel.
søndag 10. juli 2011
BOTANISK HAGE i Oslo - plantebasen
BOTANISK HAGE i Oslo, ikke et sted jeg er så ofte, dessverre, men jeg tenkte det var verdt å tipse om plantebasen der man kan søke opp og lese om planten. Og om man lurer på om planten finnes i Botanisk hage, og hvor i hagen den står.
Bilder er hentet fra Hageutforsker, Botanisk hage - Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
Fagerfrøstjerne (Thalictrum rochebrunianum) |
torsdag 7. juli 2011
Fargespill i dunkelt lys
søndag 3. juli 2011
Blir gla’ av nytt Surjordsbed
1) Kompost-hjørnet har vært et punkt på lista i år – alt måtte fjernes for å få plass til nye kompostbinger, og for å få ryddet i litt annet bak garasjen. Så hva passet ikke bedre enn å bruke løsmasse og kompost til et nytt bed!
2) Og samtidig sto to nye Rhododendron på vent for å komme i jorda. I påvente av at “vinglepetter” skulle bestemme stedet for et nytt surjordsbed.
3) Og jeg har hatt veldig lyst, men liten tid, til å begynne på “prosjekt-sydenden-av-tomta-med-alt-for-mye-plen”.
En gammel og litt sliten syrin står til høyre. Alt av gamle trestammer ble fjernet. En snøbærbusk** (Symphoricarpos albus) står igjen i enden av det nye bedet. Den skal bort. Vil ikke ha villskudd inn i det nye bedet.
**Symphoricarpos albus er en hageplante som er hardfør og som regnes med blant prydbuskene fra gamle hager. Snøbær er en nøysom og skyggetålende busk, men må ha sol for å få god fruktutvikling. Den krever ikke noe spesielt stell, den har god dekkevne og sprer seg lett ved hjelp av underjordiske utløpere. På grunn av disse underjordiske utløperne kan planten spre seg og kan være vanskelig til å holde på et begrenset område.
Så var det plantingen: Det ble fylt rhododendronjord der de to Rhododendron ble plantet. Det var en Rhododendron (R. yakushimanum x Catawbiense Album) 'Anna H. Hall' med hvite blomster (rosa knopper) (kjøpt på Ramme Gård) og en dypere rosa ‘Kalinka’ (fra Oasen Kråkstad Hagesenter).