test

søndag 3. juli 2011

Blir gla’ av nytt Surjordsbed

Hagesysler den siste tiden har vært planer og tillaging av et nytt bed. Det ene utløser det andre.
1) Kompost-hjørnet har vært et punkt på lista i år – alt måtte fjernes for å få plass til nye kompostbinger, og for å få ryddet i litt annet bak garasjen. Så hva passet ikke bedre enn å bruke løsmasse og kompost til et nytt bed!
2) Og samtidig sto to nye Rhododendron på vent for å komme i jorda. I påvente av at “vinglepetter” skulle bestemme stedet for et nytt surjordsbed.
3) Og jeg har hatt veldig lyst, men liten tid, til å begynne på “prosjekt-sydenden-av-tomta-med-alt-for-mye-plen”.
hjørnet av tomtaDet første man ser i innkjørselen, og består av et lite hjørne med furuplanter og litt annet som har sådd seg litt tilfeldig. Så mellom regnbygene siste uke har det blitt graving og rydding av komposthaugen.
CIMG0375 Gresset ble fjernet, og jorda gravd opp. Komposthaugen (to hengerlass) ble fylt på toppen, og alt blandet. Godt med mannfolkhjelp her. Det har blitt litt opphøyd.
En gammel og litt sliten syrin står til høyre. Alt av gamle trestammer ble fjernet. En snøbærbusk** (Symphoricarpos albus) står igjen i enden av det nye bedet. Den skal bort. Vil ikke ha villskudd inn i det nye bedet.
**Symphoricarpos albus er en hageplante som er hardfør og som regnes med blant prydbuskene fra gamle hager. Snøbær er en nøysom og skyggetålende busk, men må ha sol for å få god fruktutvikling. Den krever ikke noe spesielt stell, den har god dekkevne og sprer seg lett ved hjelp av underjordiske utløpere. På grunn av disse underjordiske utløperne kan planten spre seg og kan være vanskelig til å holde på et begrenset område.
CIMG0381 CIMG0384 Noen sekker med nøytral torv ble blandet inn.
Så var det plantingen: Det ble fylt rhododendronjord der de to Rhododendron ble plantet. Det var en Rhododendron  (R. yakushimanum x Catawbiense Album) 'Anna H. Hall' med hvite blomster (rosa knopper) (kjøpt på Ramme Gård) og en dypere rosa ‘Kalinka’ (fra Oasen Kråkstad Hagesenter).

CIMG0386 Så ble det plantet en brokbladet duftskjærsmin (Philadelphus coronarius 'Variegatus’) og en syrinhortenisa (Hortensia Hydrangea Pan. ‘Limelight’). Disse fikk også rhododendronjord og litt kukompost.

CIMG0389 En liten brokbladet krypende flokk / krypblågull (svensk?) Polemonium reptans ‘Stairway to heaven’ (små blålilla blomster på våren), fikk plass foran den ene Rhododendronen.CIMG0388 Det var foreløpig de store plantene. Mye plass igjen til mindre planter som skal på plass etterhvert. Og kantingen må jeg tenke litt på. Har foreløpig prøvd med noen store naturstein. Og på venstre side av bedet planlegger jeg å beplante med trær som kan gi mer skygge og le for vind. Idag var det godt med den lille vinden som var! Varmt og lummert gravevær!
Kom gjerne med tips, kommentarer og ideer for å få mer helhet rundt bedet.


og til slutt en liten fargeklatt - mine fine små russiske gladioler (Gladiolus imbricatus)

5 kommentarer:

 1. Så spennende å være med på nytt bed! Har ikke noen ideer men gleder meg til fortsettelsen :)

  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 2. Så härligt att få starta ett nytt bedd.Växer säkert fint med all kompost och annat du haft ner. Tycker det ser fint ut med det mörkgröna och brokbladiga ihop.' Stairway to heaven' var söt, visste inte det fantes brokbladiga Jakobs stegar, med lila blomster. Låter som riktigt snadder :)

  SvarSlett
 3. O g det bedet kommer til og bli kjempefint, man ønsker seg vellkommen inn , med det bedet i innkjørselen, gleder mæ til og se det når det er helt ferdig, lykke til med videre planlegging, syns steiner er fint rundt kanten, Lisbeth :-))

  SvarSlett
 4. Ja dette kommer til å bli superfint!
  Jeg har skikkelig dille på surjordsplanter (heldigvis har vi surjord :)

  Også så smart å lage et slik bedd ved innkjørslen! Så blir man i godt humør allerede før man kommer inn døra!

  SvarSlett
 5. Idag kom det dumpende ned småplanter av hvit Dicentra spectabilis 'Alba'- godt å ha gode byttemuligheter blant "hagegale". Skal bli et fint innslag til bedet. Det hjalp å få litt gladpost etter timer og dager i telefonen til helsenorge :-(

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...