test

mandag 9. april 2012

Agurktid i april....

Nå kan jeg endelig satse på noen drivhusgrønnsaker.

Jeg har faktisk ikke erfaring med egen sådd av grønnsaker utover litt salat og urter... Har hatt chilli og tomat, begge ga brukbar avling ute på terassen - og plantene byttet jeg til meg.
Men nå spirer det i planterommet: Paprika, basilikum og løk, og frøene har jeg fått fra Mathildes Eden. Det passet jo veldig bra ettersom mitt lille drivhus nå står klart!!!

Paprika "Peperone Corno rosso"
Plantene (15 stk) ble priklet i går
Løk    Cipolla - Rossa Lunga di Firenze
Er litt usikker på hvordan jeg skal behandle løkplantene videre
De må prikles, og  så ut på friland.
 


Idag, ute i drivhuset mens regnet trommet på taket, så ble det sådd agurkfrø ('Cucumis sa'tivus):

Gurka Friland Kinesisk Slange

I drivhusene benyttes hunplanter, som utvikler lan­ge, slanke, kjerneløse agurker, som er de beste salatagurker. På friland dyr­kes også lange slanke sorter, slange­agurker. Dessuten dyrkes småfrugtede drueagurker og asieagurker, som er tykke og store.

Sorter:
Til drivhus: 'Bestseller F1', 'Feros F1' og 'Attila F1', bitterfrie og hunlige.
Til friland: 'Dansk Asie' og 'Langelands Kæmpe.'
Drueagurk til friland: 'Conda F1', 'Be­stal F1', 'Rhinsk Drue' og 'Sorgenfri.'
Salatagurk til friland: 'Kinesisk slange' og 'Femgreen F1'

Det står at denne er en frilandsagurk, men den må ta få det fint i drivhuset også?

Dyrkning i drivhus: Frø sås ca mars - i 8 cm store potter, hvor 2-3 frø lægges i hver potte. Efter fremspiring fjernes de sva­geste, så kun den største plante bliver tilbage i hver potte. Temperaturen skal være ca. 18°C om dagen og ikke under 16°C om natten. Plantene skal vokse i fullt dagslys, men ikke direkte i sol. Når de første 3-4 blader er fullt utviklet, plantes de forsiktig over i velgjødslet jord (planteavstand oppgis til 90 cm). Når plantene vokser til, bindes de opp til loddrette tråder, hanblomsterne fjer­nes ettersom som de utvikles, og sideskuddene beskjæres. Agurker kan høstes fra juli (man kan jo håpe!)

Tips: Det anbefales å så Koriander rundt omkring Agurkene. Spinnemiddene liker ikke lukten av koriander

.
Jeg har tenkt å direkteså rødbeter (beta vulgarispå friland (når det blir et ferdig bed):
Frøene skal såes tynt, gjerne leirholdig jord (passer godt her).
Spirer etter 10-14 dagar. Tynnes deretter.
Betene kan få "skurv" i kalkrik jord.
Høst før de blir for store.
Rucola salat (eruca sativa) skal også sås:

Testet "drivhus"ovnen (ewt Clima 900 TLS ) i natt - og den fungerte og slo seg på da temperaturen sank under 5 grader (kan stilles inn på ønsket temp). Men jeg trykket nok på litt (for) mange knapper på værstasjonen som fulgte temperaturen der ute i drivhuset. Kl 05.00 (!!) så pep det iltert ute i stua, da hadde jeg klart å knotre inn en alarmtid .... alle i huset trodde det var brannalarmen....  heldigvis var det litt mindre dramatisk.I morgen er det den vanlige vekkerklokka som ringer rett før kl 05 - mannen i huset er så heldig å måtte ut på reiseveien tidlig på jobb. Så følger vi andre etter - kan tenke meg at det blir litt tungt å stå tidlig opp etter en god og "daff" ferietid for store og små. 
Spise litt mindre og trene litt mer i ukene som kommer.... "tegnet av  sønnen i huset"

En fin uke ønskes alle som kikker innom!

11 kommentarer:

 1. Hei!
  Det er spennende å så egne grønnsaker. Jeg har sådd tomat, paprika, chilli i flere år nå, men agurk det kjøper jeg. Dem jeg sår selv visner ned etter hvert, skjønner ikke helt hvorfor.

  Ønsker deg lykke til og jeg er sikker på at du blir hekta på å så! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Følger med på grønnsaksprosjektene dine, Vivi. Du inspirerer! Nå får vi da se hvordan det går med agurkene. Man må jo være optimist (selvom nå basilikum bøyer seg pga rothalsråte i noen potter...). Så nå er det minimalt med vann til frøpottene.

   Slett
 2. Nå er du ordentlig i gang, ser jeg! Jeg har heller ikke prøvd meg på noe særlig grønnsaker, kun tomat og paprika, (den strøk med...) ,men fikk mange tomater da! Sitronmelisse, timian og basilikum ble vellykket!
  Kjekt med frostvakt og varme, for da kan du slappe mer av, når du bare stiller inn alarmen litt mer lurt, he-he! Jeg hadde ikke frostvakt i fjor, så det skal kjøpes inn (når drivhuset endelig blir ferdig)!
  Selvvanningsanlegg var betryggende å ha med mange tomatplanter, og vi som skulle på båtferie! Intet must, om du har noen som kan vanne!
  Det blir spennende å følge med utover våren :)
  p.s. Flott tegning din sønn har tegnet! d.s.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er i alle fall et forsøk. Skal se om ikke hagemessa, bekjente eller Ramme gård kan gi noen tomatplanter.
   Ja, vanning har jeg tenkt litt på. Hvis det blir en del planter som skal passes på, så har vi nok ikke noen fast vanningshjelp - men heldigvis en ivrig hagegal som nabo.
   Takk for hyggelig kommentar om tegning, har nok ikke arvet mors frihåndstegning nei...

   Slett
 3. Jeg følger nøye med! Vi har og skal så mye av det samme :)
  Stas med drivhus og varme dah!

  Såå fin tegning!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir gøy å følge grønnsaksprosjektene rundt omkring, og morsomt om vi har noen erfaringsutvekslinger. Det blir ikke lett å dra på lengre ferie til sommeren, hehe.

   Takk for det! Fikk scannet noen av tegningene, forstørret dem og hengt opp til konfirmasjonen. Ikke stas med det samme, men jeg tror han er litt kry for at de henger der i ramme... Aukrust har gitt mye tegningsinspirasjon.

   Slett
 4. Takk for hyggelig kommentar, det varmer :) Så mye lekkert du skal ha i kjøkkenhagen i år, mmm gleder meg voldsomt til den tiden en kan bare gå ut på bare bein for å fikse seg frokostgrønnsaker eller middagen.
  Ha ei strålende uke, klem.

  SvarSlett
 5. Spennende med grønnsaker! Takk for tips om koriander rundt agurken, det skal jeg prøve, for det blir alltid litt spinnmidd. Men agurkene har klart seg bra med midden. Det med ferie når man er hagegal er litt utfordring ja, men hagegale naboer er bra, spesielt hvis de får ferske grønnsaker som takk for hjelpen:-)

  SvarSlett
 6. Hei Grethe! Gratulerer med drivhus først og fremst! Og veldig kjekt at frøene jeg sendte deg spirer og gror! Løken kan du bare prikle litt videre, det bør være litt flere varmegrader før du planter dem ut. Du må nok vente til mai... Artisjokken skal du ikke gi opp ennå, den bruker litt tid på å spire! Du er flittig! Kjekt å se. Jeg ligger langt bak med sådden... Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 7. Takk for hyggelig kommentar inne hos meg! Du stiller med et virkelig spennende bilde så lykke til!

  SvarSlett
 8. Hei igjen! Kjempeflott om du tar bilde! Og så må du huske på å nyte øyeblikket!

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...