test

søndag 2. januar 2011

Hagen- del 1 (sydøst)

Vil lage en liten oversikt over hage og hageprosjekter. Fint å ha det samlet ett sted.


Hagen, ja, den er en øst-vest skråning på ca 1 mål, god og kompakt leirjord, med huset plassert mot veien mot øst. Skråner også mot syd, der vi har innkjørsel og gruslagt plass (parkering) og garasje. Relativt vindutsatt, og med mye sol. Inngangen ligger nordvendt. Huset, fra 1960, har nylig fått et nytt tilbygg (som stikker ut på bildet nedenfor), nytt tak og ny isolering/kledning. Fortsatt har vi planer for selve huset som ikke er ferdige. Husene i blindveien ligger tett opp mot friområde, og alle har holdt seg til brune/gyldne/røde husfarger. Vi skiftet fra rødmalt til en beis som heter Trebitt 623 'burmateak', med svarte/hvite lister på vinduer og tak for noen år siden. Og ved utbyggingen i 2005 ble det gravd ut her på østsiden mot veien, og planert ut med fyllmasse og ny jord. Plenen har nå etablert seg. En høy (!) tuja og et par furutrær fikk stå, sammen med en forsythia og en skogskjegg. Det ble laget en treplatting i høyde med terrenget foran kjøkken-tilbygget, hvor vi kan gå rett ut og nyte formiddagssola i helgene.

Bilde fra 2006. Det ble da en skråkant ned til neste nivå i hagen. Tørker fort ut, ligger sydvendt, sol (og vind) hele dagen.

Har begynt å plante lave, krypende vekster her, samt noe helårsgrønt mot grusgangen (som går mot inngangen i nord, bak utbygget). 

Men det lille skråbedet er fortsatt en av mine prosjekter jeg vil gjøre noe bedre ut av. Har ikke fått helt sveis på det. Bilde fra 2009, og mer ble plantet i 2010. Fant ikke noe godt oversiktsbilde fra 2010.  Området nedenfor dette bedet er fortsatt mest skrånende plen… og benyttes ikke til annet enn å tråkke over når vi skal hente posten…. 

Hekken kan sees i bakgrunnen på dette vårbildet fra 2009. Ennå mye brun jord (her lagt på kakaoflis).

Lite gjennomgangstraffikk, da vi bor i blindvei, men allikevel kunne vi tenke oss å ha en hekk som markerte hagegrensa. Valget falt til slutt på en aronia-hekk (Moskva-E). Ikke akkurat hekken som stopper rådyra… men fin med sine røde høstfarger. Og mye bær. Plantet mai 2007.
Aronia (svartsurbær) ved planting i 2007.

CIMG7438

Ved kjøkkenveggen (det nye utbygget) er det bygget en klatrebue hvor jeg har en Alpina klematis som står i delvis morgensol. Den blomstrer fantastisk allerede tidlig i mai. Ved stammen har jeg fått satt to ulike Hosta. Bak sees “Nordøst”bedet ved inngangen og mot nabotomta. Mer om dette senere.


CIMG0014

Hagen sett sørover. Skogkjegg’en ble i fjor flyttet til hjørnet av plenen, og klematisen står i skyggen store deler av dagen. I skyggen har jeg noen hvite innslag, som denne hortenisaen. Den står rett ved en lønn (selvsådd), og har nok ikke de beste forhold.
CIMG5217 Rundt kjøkkenterassen er det grus og vegger på tre sider, så jeg er avhengig av å ha kasser og krukker til planter. Først hadde jeg denne kanariblomkarsen (Tropaeolum Peregrinum), mens jeg nå har rose med f eks sommer-blomster rundt.

Har forsøkt å holde fargene foran her på solsiden i gyldne og varme plantefarger. Noe jeg liker godt, og som står til husfargen.


Noen bilder fra bedet (nr 4) foran den høye tuja’n og innenfor aroniahekken:
Til venstre:
1.Digitalis ferruginea, muligens, ble kjøpt på planteloppemarked. Flerårig? (nei, toårig)

Ellers sees nedenfor Trollius chinensis (Smalballblom) bak prestekrager. Iris i ulike farger, og en rose som er litt for lys gul (Fresia), men den har fått stå. Den har som nabo Rosa ‘Rumba’ klaserose. En staude som kanskje ikke synes så godt er storstjerneskjerm, Astrantia major, men både bladverk og blomsten er nydelig. På våren er det orange innslag med valmuer.
På høsten kommer solhatten og lyser opp.
CIMG7528
IMG_1375
IMG_1378
CIMG0016
CIMG4789

Iris med Astrantia major og Trollius chinensis (gul) i bakgrunnen.
CIMG7524CIMG4466CIMG5354
CIMG0051Bedet foran den store tuja’en slik det så ut da det ble påbegynt i 2008, så ble Skogskjegg flyttet og bedet utvidet litt i 2010.
Og konklusjonen fra 2010 er at dette bedet har litt for mange fargeinnslag. Tror det blir bedre å flytte rød/lilla nyanser (Knautia Macedonia, makedoniarødknapp) til et annet bed?
Det var det jeg rakk å vise fra min “nybegynnerhage” i kveld….

3 kommentarer:

  1. åå, så fin en hagevandring :)
    Herlig å høre om planer og tanker.

    Godt nytt år da!

    SvarSlett
  2. Så utrolig fine bilder du tar! Det ser ut til at du har et mangfold av stauder og jeg ser frem til å følge med på hva som kommer etterhvert! Hege

    SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...