Humlestafetten som går på Moseplassen.no er et flott initiativ og
en lærerik stafett som kan gi litt mer kunnskap! Og så vil det være en stafett som ikke stopper akkurat med disse blogginnleggene, men at vi må være flinke til å videreformidle det vi nå vet
om humla og at den faktisk trenger all den oppmerksomhet og omsorg den kan få.
Jeg har altså blitt utfordret til å skrive om HUMLA av
Lins blogg. Les gjerne hennes humleinnlegg!
Humla surrer rundt overalt i Norge - og den lever fra sjøen og høyt til fjells. Jeg har uttallige bilder av humler og insekter i hagen, de er så flotte der de hopper fra blomst til blomst - og passe kjappe til å få greie bilder av! Og mange flotte innlegg har blitt skrevet om humler i hagen.
Men så kom jeg til å tenke på humlene i fjellhagen min på 1100 moh. Det var et mer ukjent terreng for meg - og kanskje også for deg. Ja, hva vet du egentlig om
humlas liv høyt til fjells i Norge?? Jeg visste lite, annet enn at den også surrer i "fjellhagen" min på 1100 moh.
Jeg vil starte med en vakker sang av VAMP - Klikk på linken:
På trappå står det eit norges glass med meir ein 13 homler i. Mens du hører på den..... så kan vi se for oss fjellhagen med små fjellbjørk og halvhøyt gress med fjellblomster her og der.
I Norge skal man klare å finne totalt 35 humlearter ! Så sent som i 2013 ble den 35. arten - Bombus semenoviellus (Sibirhumla) funnet av insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) som fant sibirhumla under et kartleggingsoppdrag på Hvaler.
Hvor mange finner man i høyfjellet (800-1000 moh)?
Kan man klare å fylle Norgesglasset som står inne på hytta med mer enn 13 ulike humler...?
Nei, men har du en lang sommer til seters, så kan du klare å samle
7 ulike humlearter i fjellet i Norge
Og jeg vet nå at Norges eldste humleklubb holder til - ja, høyt til fjells, på Beitostølen.
Beitostølen humleklubb har laget en oversikt over humlene til fjells.
Se link her.
Humler i høgfjellet:
Stor fjellhumle (også kalt alpehumle) Bombus alpinus. En stor humleart. Kjennetegnes ved at brystet er svart, mens det aller meste av bakkroppen er rustrødt.
 |
Jeg tok et bilde av en mulig en stor fjellhumle/alpehumle på hytteveggen, 1100 moh, Hol i Hallingdal. Den likner beskrivelsen i alle fall.... |
Høyfjellshumle (også kalt fjellhumle)-
Bombus balteatus
er en stor humle og brystet er sort med to gule bånd. Bakkroppen med et bredt gult bånd på de første leddene. Bakkroppspissen er lyst gulig eller rødlig. Hannene har gjerne en mer diffuse farger med store variasjoner. Litt uvanlig humleart.
 |
Bilde fra Wikipedia |
Lusehatthumle. Vanlig der det vokser lusehatt i høgfjellet.
Kjempehumle (tundrahumle). Bombus hyperboreus. Meget sjelden i Norge. Største humle i Norge.
Humler i lavlandet som også finnes i høgfjellet:
Trehumle
Trehumla kjennetegnes ved at den er gulbrun øverst på ryggsiden. og gjerne på de første leddene på bakkroppen. Resten av bakkroppen er sort med hvit bakkroppsspiss. Trehumla kan lett forveksles med
liten trehumle (
Bombus cingulatus), men er normalt større, og har ingen antydning til mørke hår mellom vingeknutene slik liten trehumle har.
Hagehumle (Bombus hortorum)
er sort med normalt tre gule bånd, to på ryggsiden av brystet et på de første bakkroppsleddene. Bakkroppsspissen er normalt hvit.
 |
Dette kan være en hagehumle, som kjennetegnes ved at den er sort med normalt tre gule bånd, to på ryggsiden av brystet et på de første bakkroppsleddene. Bakkroppsspissen er normalt hvit. |
Liten jordhumle (lys jordhumle)
er sort med to sitrongule bånd, et på brystet og et på bakkroppen. Bakkroppsspissen er hvit. Kan forveksles med andre humlearter.
 |
Bilde tatt på fjellet i Hol i Hallingdal, 1100 moh. -
Lys jordhumle er sort med to sitrongule bånd, et på brystet og et på bakkroppen. Bakkroppsspissen er hvit. Kan forveksles med andre humlearter. |
 |
Fjellets flora |
Fjellets flora byr på åpne blomster og god næring til humlene. Men hvis fjellsidene gror igjen av småbjørk og busker, så vil det også gå utover blomsterenger som oftes oppstår i områder med beiting av sau og kyr. Å holde et aktivt seterliv med dyr på beite bidrar derfor til et rikt humleliv - sånn jeg ser det i alle fall.
 |
Mitt paradis i fjellet - og med både humler, og en del flere mygg.... |
Så hvis du vil til fjells - og kanskje få se en sjeldenhet av en humle, Kjempehumle
Humlemøte på Beitostølen
Norges eldste humleklubb gjentar kjempesuksessen fra i fjor ved å invitere til humleseminar på Bessheim Fjellstue. Arrangementet går i flotte omgivelser. Etter seminaret går man ut for å se på humlene. Her er det muligheter for å se verdens største humle, tundrahumla Bombus hyperboreus, en utrolig vakker humle som tidligere het kjempehumle!
Følg
La Humla Suse på
Facebook - så holder du deg oppdatert på humlenytt!
Og så følger jeg selvfølgelig
Summende Hager. Mye fin humleinformasjon!
Ettersom dette er en humleSTAFETT, så oppfordres vi til å sende stafettpinnen videre til tre andre bloggere. Mange har nå skrevet mye informativt om humla, men jeg tror disse ikke har deltatt i Humlestafetten?
3) og den skriveglade damen bak bloggen
Ordspinneriet, som kanskje når ut til en litt annen gruppe enn hagebloggere :-)