Hageåret er i gang, og hvorfor vente lenge med første hagelagsmøte.... -
2. januar var en hageinteressert og lyttende forsamling klare for å høre på Tommy Tønsberg, på nær årsdagen siden hans forrige besøk.
Denne gangen var temaet 'Grønnsaker på liten plass'.
Og det er bare å glede seg til Grønnsaksdyrkingsboken hans som kommer ut i mars 2014.
Det ble en fin kveld med mye inspirasjon og fine bilder. Kanskje ikke de store nyhetene og detaljene, men artig å høre Tommys betraktninger om egne erfaringer, tips og anbefalinger. Og det ble vel litt størrelse på de grønnsakshagene du viste oss etterhvert....... men som Tommy sa, hva som er liten plass er relativt...for noen er det to potter for andre er det to hundre kvatratmeter....
Hvem som har inspirert Tommy er ikke uventet Beth Chatto
Det blir ingen grønnsakshage om man ikke jobber for og med den. Men man får så mye tilbake. Tommy snakket varmt om det å ha en 'liten' dyrkningsflekk der man kunne være i fred, selvom 'flekken' i hans hage nå var blitt en del større enn de hadde planlagt.
Og så ble det vist kjente og mer utradisjonelle grønnsaker som kunne passe til den norske 'lille' grønnsakshagen.
Og jeg ble glad da grønnkål ble omtalt så positivt.
Men kålen tar mye plass, men til gjengjeld så har man en flott grønnsak langt utover og gjennom vinteren.
litt mindre kjent er nok Havreroten.
Her er et sitat hentet fra siden til Grøde i Østfold:
En relativt lite kjent grønnsak her hjemme som også går under navnet rotgeitskjegg. Smaken er både delikat og litt søtlig, nesten som østers, asparges, artiskokk eller pastinakk. Havrerot passer ypperlig til supper, gratenger og stuinger. Du kan også glasere skiver av havrerot. Bladene kan spises. De unge skuddene smaker pikant, nesten som sikori eller endive.
Så ble det presentert litt om noe som er umulig å komme unna i grønnsakshagen, liten eller stor, nemlig skadeinnsekter. Og angrep fra fugler og rådyr hører jo også med hos enkelte.... men man må bare lese seg litt opp på hva som er spesielle verstgrønnsaker for ulike skadegjørere, og prøve å gjøre det beste for å beskytte den verdifulle avlingen sin. Kålen bør dekkes til pga kålsommerfuglen som legger sine egg. Så må man tenke på vekstskifte.
Men det blir for mye å gå gjennom alt fra gulrotsuger til snegler her....men dere vet jo at de finnes....
og etter foredraget så kunne man shoppe litt frø eller hageartikler fra Garden Living. Kenneth var med i bakgrunnen og begge to stilte opp og besvarte spørsmål om alt man ønsket !
![]() |
Ble som vanlig litt handlingslammet i øyeblikket og dro hjem uten å ha shoppet så mye som en liten frøpose... Ha en fin uke alle sammen ! |