test

lørdag 22. mars 2014

Grønnkålen - vis deg fram! VIPS og skadedyr

 
Jeg brenner (og jobber) for økt bruk av kålvekster.
Grønnkål ser ut til å inneholde mye helse pr kg grønnsak,
den topper næringstabellene med de fleste innholdsstoffer som er kjente for folk flest
- og nye, mer ukjente plantestoffer som er mer kjent i forskningens verden foreløpig. Ofte er de samme stoffene knyttet opp til andre frukt&grønt vekster som har fått mer "hype" i media fordi oppslagene kommer fra vekstforhold i utlandet.
Som gojibær og havregress. Vin og mørk sjokolade.
Grønnkålen slår dem alle sammen, der den stille står og lyser klorofyllgrønt mot den norske sommersolen. Og høstsolen. Og vintersolen....
Noen satser på grønnkålen - og må de få lønn for strevet!
 
I dagens VG helg så er jeg så heldig å få slå et slag for grønnkålen.




Her er interessant lesing om grønnkålens kår i Norge, skrevet av Morgenbladet i fjor. Se link her
 
Grønnkålen begynner så smått å vinne innpass hos kjedebutikkene. Den blir mer tilgjengelig for folk flest.
Det er mye jobb med å få fram en plante, som gir typisk 20-30 blader. Så prisen i utsalg på under 20 kr er det ikke noe å si på. Og kvalieten har vært overraskende bra nå i vinterhalvåret.
 
 
 
Foreløpig finnes den ikkei frysedisken, dvs du får ikke tak i norskdyrket produkt hele året om du ikke fryser den ned selv, eller har den i hagen og plukker inn langt utover vinteren.
Den er jo unik.
Den står der med sine bøyde blader i mange minus og under snøen.
Og den overlever.
 
Foto: Margrethe Geelmuyden - lånt fra siden til Morgenbladet

 
Den er godt egnet til å putte i en wok, lett dampet beholder den sine næringsstoffer.
Den kan virke litt seig i bladverket, så kutt den gjerne litt opp.
Men den trenger ikke kokes i timevis som noen (gamle oppskrifter) påstår, eller smaker veldig bittert (som selvfølgelig kan variere med sort og smaksløkene).
 
 Litt fryst og litt ferskt - lettvint og sunt i hverdagen
 
En fiskekake på en seng av grønnkål - en lett liten middag som jeg liker godt! Alt varmet et par minutter i mikrobølgeovn.
 
Mine smoothie kan inneholde et blad med grønnkål.
 
 
En grønn juice kan inneholde:
1 agurk
Stangselleri
2 epler
8 blader grønnkål
1/2 sitron eller lemon
ingefær etter smaksønske
 
 
 
Den er ikke den enkleste grønnsaken å lykkes med i grønnsakshagen, pga skadeinsekter,- som kan bekjempes med å dekke over avlingen så ikke skadeinnsekter for lagt sine egg under bladene.
 
Visste du at det finnes varsling for skadeinnsekter - ment for yrkesdyrkere.
Det kalles VIPS.
Sjekk ut her (link).
Kan jo være nyttig for en hobbygartner også. Klikk på kålvekster og sjekk ut der du bor.
 
Her er en side om grønnkål på Agropub sine sider om økologisk dyrking. Kanskje noen tips å ta med seg. Sjekk ut her (link)
 
Del gjerne erfaringer med grønnkål i hagen !
Min erfaring er at også rådyrene har sans for herligheten......grumf-...
 
TIPS. Prøv den røde varianten, f eks sorten Redbor. Den blir ennå større enn noen av de grønne sortene, og er kjempelekker som prydplante også! 
 
 
 
 

lørdag 8. mars 2014

Årstid: Vår

Årstid: VÅR
endelig kan etiketten på innleggene endres fra vinter til vår.
Det er noen døgn før den klimatologiske definisjonen i Norge her hvor jeg bor.... Men på Færder Fyr er den første vårdagen definert til 8. mars - så da er våren like om hjørnet her også!

Mars er her - og idag den første dagen med sol på hvor lenge?  Mange, mange uker....
For en rar vinter. Litt snø i starten av vinteren, og så gikk det over i regn og tåke, uke på uke.

Så det surkler godt i vannmettet plen og jord. Jeg tok den første hagerunden idag, og samlet sammen litt rusk og rask i et par bed - og fikk litt jord under neglene!
Og knoppene skyter i god fart nå.


Julerose i hvitt strekker seg mot lyset


Rabarbra med sine rødrosa skudd var gjemt under en haug med vått løv. De fikk komme fram i lyset.

Hei du fine nye skudd

Lille (store) kanin har ikke våget seg mange gangene ut i utegården sin, men i dag spratt den ut i sollyset og myste opp og lurte nok på hvorfor det var så lyst.... "jeg venter på noe fersk og grønt".... 

En krokus som allerede var i blomst i februar

Tulipaner på vei opp mot lyset og våren

Og det var tatt store jafs av de nye skuddene på Campanula plantene.... og det var ferske rådyrspor i bedene. Så her er det bare å innstille seg på å ta opp forsvarskampen mot de glupske gjestene. 

Vet du forresten at det finnes en fin-fin så-tabell for sommerblomster på Hagegal.no som gir en oversikt over spiretider, lys og temperatur. Du finner den her: LINK.

Sitter med frøboksene mine og har vel ikke kommet riktig i gang med såingen ennå. Men det skal en del frø i jorda i morgen :-)
Scabiosa atropurpurea ble et fint innslag i bedet i fjor, så den skal jeg så i år også. Jeg skal så både de kjøpte og egenhøstede frøene. Om det blir forskjell? Spennende å se. Hvis de spirer...
Kanskje lage et lite innlegg om den? 

God helg!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...