test

torsdag 23. juni 2011

God St.Hans !



Nå skal solnedgangen nytes fra terrassen!
God St. Hans til alle som kikker innom.

mandag 20. juni 2011

Hagelivets ups and downs

Det er som med unger, mye glede og mye bekymringer. Hagen, altså. Den ene uken så frisk og fin - og den neste dagen så oppdager man små flekker og hengehoder. Hva galt, har jeg gitt den feil stell, har noen smittet den, er det naboens "basselusker" som har hoppet over, eller er det noe arvelig. Ja, så er det ut og søke råd. Og da går tiden på internett og oppslagsbøker. Og så sitter man gjerne like klok, fordi det kan være både det ene og det andre. Med andre ord, multifaktorielle sammenhenger....

I dag er det min et år gamle duftskjærsmin, så stolt anskaffet på Ramme Gårds planteutsalg i fjor våres. Da fikk den også samme "sykdommen", og jeg flyttet den fordi jeg trodde jeg hadde en forklaring på for "mye sol og vind" på den unge, sarte baby-busken. Nå har den fått god kompostjord, passe skygge (?, kanskje for mye...), så hva er det den klager på nå?




Så hvis det er noen hagedoktorer der ute - så kom gjerne med gode råd! Har også postet et "hjelp" på hagegal.no. Og hos hagegal.no får man gode råd, ofte bedre enn hos fastlegen. Den skal få en ny sjanse i morgen.....   I motsetning til mine brune fregner, så mener jeg at denne busken skal være flekkfri!


Ha en fortsatt fin uke - om du er med eller uten brune flekker !



søndag 19. juni 2011

Roser i hagen – og snart første blomstring

Rosekollasj

En stor rosehage kan jeg ikke skryte på meg, men jeg har da noen få. Ingen forsvant i vinter, men noen måtte beskjæres mye tilbake. 
Den første som vil blomstre hos meg i år er ‘Comte de Chambord’ (Foredlet av Moreau-Robert, Frankrike, 1860), en sterkt duftende historisk rose. "Comte de Chambord" blir ofte forvekslet med rosen "Mme Boll", en eldre amerikansk rose.
Min rose ble innkjøpt i 2009. Den er ikke så veldig glad i regn på sine fylte blomster. Den står nå med store, bristeferdige knopper. Håper ikke regnet tar luven av den første blomstringen…. 

Comte de Chambord  


Roser i hagen:


Historiske roser:
  • Maiden’s Blush
  • Comte de Chambord
  • Louise Odier
Stilkroser:

  • Queen Elisabeth

Buskroser:
  • Ghita Renaissance
  • John Davis
  • Rosa ’Hansaland’
  • Dornröschen(Tornerose)
Klaseroser:

  • 'Schneewittchen’ Syn.: Iceberg
  • Rosa Bonica 82
  • Friesia
  • Mandarin
Klatre/slyngroser:

  • Climbing Iceberg
  • Lykkefund

'Schneewittchen’ Syn.: Iceberg
Disse kan jeg tenke meg å anskaffe:
  • Rosa 'Nostalgie'
  • ’Alchymist’
  • 'Constance Spry' (slyng/klatre, Austin, ikke remoterende)
Maiden's Blush 2 år gammel

Lykkefund 1 år gammel

Lykkefund "by night"



Nyt sommeren videre! Varm kofte og litt lunk på ovnen er vel hva vi kaller god, norsk sommer. Men en herlig tid da !!! 

onsdag 15. juni 2011

Tematrädgårdar 2011- Trädgårdsrum – från strikt till exotiskt

Tenkte det kan være interessant for flere å kikke innom disse sidene: Tematrädgårdar 2011


Andraårselever vid trädgårdsmästarutbildningen på YH Enköping anlägger
fem tematrädgårdar med det övergripande temat ”Trädgårdsrum – från strikt till exotiskt"


Min herlige hagenabo tar sin utdannelse i Sverige, og er i gang med sitt prosjekt på temahager. Alt fra å skaffe sponsorer til å bygge selve hagene. Blir spennende å følge. Lykke til, Filip!!!


 



Her et bilde fra de flotte hagene i fjor:
Bilde lånt fra: http://tematradgard2010.tradgardsblogg.se/

tirsdag 14. juni 2011

Frøken Lilla

I konkurransen hos Anne på Moseplassen er det "lilla" som er tema. Mitt bidrag kommer sent, men når jeg idag så mine første blodbeger blomstre på terrassen - ja, så måtte jeg jo melde på denne skjønnheten. Den har en dyp lillafarget trompet. Nesten mot sort.  


                                                             Her er "Frøken Blodbeger":






Mine første frø ble sådd i fjor, etter å ha kommet over den både her og der i tråder inne på Hagegal.no. Her og her har jeg skrevet litt om den på bloggen min tidligere. Årets avling fra egne frø har blitt rimelig stor. Så nå har jeg blodbeger både her og der i potter og bed. Det er og blir årets plante hos meg. 


Så den vil jeg derfor gjerne dele med dere i konkurransen på Moseplassen.








Her finner du mer om konkurransen:


frk-lilla-lang[1]


Legg gjerne inn en stemme på Frøken blodbeger (nr 91) her - så kanskje den når opp i finalegruppen. Da hadde jeg blitt kjempeglad ! 10 finalister av 100 skal stå klar den 19. juni.





torsdag 9. juni 2011

Regnet gir



...........en egen skjønnhet til hagen

Snart en rosa valmue
Hvit valmue



..........men nå kan det godt bli litt bedre vær igjen.

lørdag 4. juni 2011

Hagebesøk til Ramme Gård

Dagens besøk på Ramme Gård ga både muligheter for plantekjøp og et besøk i den alltid så flotte hagen. Ekstra hyggelig å ha selskap av noen som ikke har besøkt hagen før, og som blir overrasket over denne perlen som ligger vendt mot Oslofjorden. Men utrolig mye folk, og plantene forsvant fort. Jeg hadde størst fokus på Rhododendron  denne gangen. Valget falt på Rhododendron ´Anna H. Hall´  rosavit, yak. X catawbiense. Så ble det jaktet på skyggeplanter til nyetablert og nordvendt tomt til hagevenninnen.




Sola sto høyt på himmelen, og en varm og flott sommerdag. Men fotograferingen er derimot litt utfordrende i så sterkt lys. Har satt sammen et par kollasjer fra hagevandringen. Frostskadene var tydelige flere steder etter vinteren. Blant annet Apeskrekk treet var delvis skadet:



Fant en en bildeserie i en lokalavis fra da portalen, en nesten tro kopi av en æresportal fra 1733, som ble bygget for å ære kong Christian VI hans norgesreise, ble satt opp i 2008.

Skulle gjerne tatt med meg litt av skogstomten og den lune innrammingen av hagen på Ramme hjem! Og steingjerdene. De er bare så flotte! Blir liksom ikke helt det samme å begynne på det nye surjordsbedet under furua i hagen. Men litt er bedre enn ingenting!

For en herlig dag det har vært!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...