test

søndag 4. januar 2015

Tilbakeblikk - 2014 (del 1)

Året 2014 er historie og 2015 har kommet godt i gang. Og jeg har brukt litt tid på å kikke tilbake på hage/fritidsåret 2014.

Væråret 2014 ble alt annet enn normalt. Hva så med hageåret? Jeg har ikke noen "norm" på hva hageåret bør eller må inneholde, men lar det forme seg litt etter tiltakslyst, inspirasjon og ikke mist tid til rådighet. Fritid skal være lystbetont og gi noe tilbake i form av overskudd og energi, hygge og kanskje det som omtales mye fortiden; lykke.

Året startet ut så uendelig grått og trist på Østlandet. Skal visstnok bare å ha vært 7 soltimer i løpet av januar 2014.... godt vi hadde de fine dompapene som lyste opp utenfor vinduet! Vi mater fuglene gjennom hele høst og vinter, og det er en del av hageåret her hos oss.

Allerede 2. januar i fjor var årets første hagelagsmøte i gang. Tommy Tønsberg fra Garden Living var på besøk, og denne gangen var temaet 'Grønnsaker på liten plass'. Her er link til blogginnlegget.

Januar- og hagelagsmøte. En god trøst i vintertåka ...

Så ble det tid for litt frø-såing, og tradisjonen tro hos meg  er blodbeger den første som blir sådd.
Og i februar tittet mange blivende blodbegerplanter opp av jorda! Litt i overkant av antallet man trenger selv....men det er alltid hyggelig å gi bort planter :-)

Planterommet i kjelleren ble ryddet og lysene kom på.... det ble vårstemning! Rart med tiden etter jul hvor fort det går mot vår. Mye som skjer på jobb og i familien, og tiden rekker jo knapt til å sette seg ned med hageplaner.... ennå mindre å "gruffe" over vinterværet som totalt manglet i fjor.... 

Februar - tid for å kikke etter spirer, sortere frøbokser og planlegge for våren.
Vinteren ga dessverre for lite snø til særlig skigåing. Et viktig mål for meg i 2014 var å holde fokus på treningen som jeg "satte i system" i 2013 og samtidig ha et fornuftig kosthold for å få mer overskudd i hverdagen! Krever litt innsats i form av planlegging, men det er noe alle bør prioritere før mye annet. Det har gått over all forventning, og nå går det meste av seg selv.


Små måltider som er sunne og metter lenge og godt. Grønnsaker, fisk og egg, bønner, cottage cheese og mer grønnsaker.

Men tilbake til hagen. Flere grønnsaker sto på planen for 2014 - altså som først skulle dyrkes i hagen før de skulle spises ! Det er nemlig en helt spesiell følelse å spise egendyrket mat! 
Endelig var grønnkål å finne i butikk! I mars skrev jeg litt om grønnkålen - se link her.

Tid for prikling - blodbeger (16/2/14)

I mars var våren allerede i god anmarsj i hagen, takket være lite snø og mildvær. I motsetning til året før da våren virkelig drøyde... 
Rabarbra er en viljesterk plante, vakker og rar på samme tid.

På planterommet i kjelleren har blodbegerne fått råde grunnen, men snart skal det bli trangt om plassen i hyllene.

To lysstoffrør i hver hylle, og en liten vifteovn sikret jevn temperatur på ca 15 grader (spesielt synker temperaturen når lysene slås av). Lys på i 18 timer og avslått i 6 timer. I forgrunnen noen pelargonium som får etterlengtet lys. Har  bobleplast foran i starten før temperaturen kommer opp i kjellerrommet

Blåveis i hagen 24. mars 2014.

Mars gikk over i april - og det lille drivhuset som ble tatt i bruk i 2012 gir fin plass til å prikle planter og søle med jord. Og ekstra hyggelig er det med lys og regn som trommer på taket. Det lukter vår.


April ga store kontraster, fra vår i hagen og full blomstring til snørik påske på fjellet. Begge deler har hver sin vårlige sjarm. Endelig noen skiturer! Men felles er den gode vårsola som varmer i fjeset og forventningene om en fin vår og varm sommer. Og det skulle det jammen bli i 2014!
Tomatplantene trivdes i vårsola!

I slutten av april er kubjellene (Pulsatilla pratensis) i full blomst.
Det er spesielt artig å ha egensådde planter. Disse var greie å få til fra frø, men det tar et par år før de blomstrer. Kan virkelig anbefale å så disse selv! Det er så hyggelig med tidlig blomstring, og de synes godt i bedet og lyser opp. Må bort å stryke over de små pusete blomstene nesten hver gang jeg går forbi. Er ikke helt gal.... men litt ??? (har jo ikke katt da...)

Finnes noe vakrere i vårbedet?


Knoppene er jo bare så gode som små kosedyr!

April var en måned de sarte vår-blåfargene til forglemmegeisøster Jack Frost (link til Garden Living der den kommer fra)

 Trillium som får sin plass i solen i surjordsbedet før storebrødrene tar plassen...

Og lyse grønne vårfarger som vitner om at løytnantshjertene er på full fart opp
Planter som vokser i drivhuset

 og vårregn som samles og lager små kunstverk

Det er spennende å se hvordan det nesten-nye skråbedet så ut etter vinteren, og hvordan nye tulipanløker gir fargeklatter 


 Her er en av mine favorittbusker i hagen min, Viburnum x juddii - dufter sååå godt!Så var mai du skjønne milde der - med vekst både i drivhus og på friland.
Årets prosjekt ble ikke planlagt så lenge i forveien, men ramlet på en måte naturlig inn som en konsekvens av at nå - ja nå skulle trampisen ut av hagen! Hadde gjort sin gode misjon! Hvis noen føler for en JumpKing trampoline, så er det bare å komme og hente!

Det var noe med at det plutselig manglet plen.... og hagens nye grønnsaksbed sto klare i løpet av mai. Hele bakhagen har et stort "potensiale", og nå var tiden inne for et nytt prosjekt.

Og den usminkede grunnen var at når trampolinen forsvant ut så "måtte" noe annet inn. Og hva var bedre enn nye bed. 

Og noen tonn jord ble bestilt og levert på gårdsplassen. Mye god trim i å trille jord!

Og mens plantene grodde til i drivhuset ble det planlagt, målt opp for karmer og gangstier, og spikret karmer og klatrestativ.... hvorfor starte med et lite bed når man kunne lage mange bed....et slags system, og planen er å ha to bed til rundt sentrumsbedet. Men ikke alt på en gang...

Tidligere har jeg dyrket litt i skråningen som sees i bakgrunnen, der det nå i hovedsak står jordbærplanter). Mye tung leirjord i disse terassebedene, og nå fristet ny jord. Dette var toppjord, men den trengte mye gjødsel, og må ha en god del tilførsel av organisk materiale,

Stativ til bønner, og noen bønneplanter som brukte lang tid på å kravle seg oppover. De stoppet helt opp etter et par kalde mainetter. Men de skulle ikke klage på for lavt klatrestativ ....
Det ble noen urter - der bladpersillen ble så flott utover sommeren. Den skal jeg ha mye mer av i år!
Så ble det sådd et par rader med plukksalat. 
Gulrøtter. Men det ble vel kun til en lapskaus, og en del angrep nederst på røttene.

Og etter hvert skulle det bli god vekst på en del av det jeg hadde plantet i de nye grønnsaksbedene. Fant ut at jeg ikke hadde tatt bilder av de ferdige bedene, men det får bli neste år.
Noe ble sådd og noe ble kjøpt av planter og noen fikk jeg av gode hagevenner :-)

Mangold - egensådde på friland ble en suksess. Enkel å dyrke, lite angrep fra insekter og god grønnsak i ulike matretter. Skal ha flere sorter i 2015!

Sellerirot - 6 planter (kjøpte småplanter). 
Ble ikke allverden størrelse på knollene.

Grønnkål - rød og grønn sort. Ble fine planter, men kålplanter likes av sommerfugllarver, som forsyner seg grådig! Jeg hadde også palmekål (svartkål), som også ble relativt oppspist. Men jeg la duk på våren, og nett utover sommeren. På høsten ble de også utsatt for rådyr-angrep!


Hadde ruccula. Den gikk i blomstring, og ble ikke noen suksess. For kalde dager i mai?
Og jeg sådde en mix av asiatisk kål (Green Garden spesialblanding, Japanske bladgrønnsaker). Den ble angrepet og gjennomhullet. Og ble til slutt tatt ut av bedet....Men det var fullt mulig å høste inn grønnkål i desember!
Da må man være fornøyd!

På jobbbesøk hos Elstøen Gartneri ved Tyrifjorden! Fantastiske produsenter!  Helt overveldende å se størrelsen på salatjordene hos kommersielle grønnsaksdyrkere. To dager etterpå var enorme verdier ødelagt av hagleskurer !

Blodbegerne plantes ut i krukkene

Mai og tulipaner på NMBU

Og hva er vel mai uten akeleier! 
Her en mørk skjønnhet fra Garden Living som blomstrer på andre året. 

Klarer jo ikke begrense mai-bildene, så her kommer en klassiker i hagen. Egensådd med frø som en gang stammet fra alles hagevenn i Nord, Magnar Aspaker. 
Blå valmuesøster Lingholm
Denne står litt rundt omkring i hagen, og bedet som jeg er veldig glad i om våren er surjordsbedet med diverse nyanser i rosa, hvitt, lilla og blått. 

Kirgisløken trenger vel ikke mer omtale, men er du nysgjerrig på flere bilder av den og bedet så kan du se her: Link til blogginnlegg i mai 2014


Lille liljebille -ser deg nok....disse plukkes så fort de dukker opp!

Våren gikk over i sommer, og for meg er tradisjonen en tur til Ramme Gård på åpne hagedager. Så også i 2014. Ser at det ikke ble så mange blogginnleggene i fjor, og jeg viste ikke Ramme Gård bilder, så kanskje det blir et par-tre eller flere i neste innlegg av 2014-oppsummeringen.
Som kommer som del 2.
5 kommentarer:

 1. Så mye fint du viser! Tenk så mye som rekker å skje i løpet av et år! Kjenner meg igjen når du beskriver ruccola som går i blomst og andre ting som spises opp - det blir ikke alltid som man har tenkt seg:-) Man får glede seg over det som blir vellykket og prøve å dra lærdom av det som ikke går like bra.
  Håper du får en fin uke!
  Klem Nora

  SvarSlett
 2. Ai, ai for en kavalkade! Litt av et produktivt år du har hatt. Kjekt å dyrke sine egne grønnsaker. Jeg får dessverre ikke gjort det, da jeg ikke får fulgt godt nok opp borte på landstedet. Nyter dere andre sine grødefulle kjøkkenhager:) Lykke til med 2015.

  SvarSlett
 3. Det var en innholdsrik kavalkade over fjorårets første halvår:)

  SvarSlett
 4. Oi for et år! Så mye å sikle på her for en som er langt inni vinterdvalen. Jeg har også blitt glad i Pulsatilla de siste årene, fargen på din var veldig fin! Jeg har en vanlig vulgaris, og fikk tak i en rød i fjor, som jeg har sådd frø av. Fint med noen utflukter også! Gleder meg til neste rapport!

  SvarSlett
 5. Ser ut som om du har hatt en knall sesong!

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...