test

torsdag 22. mai 2014

Humler i Høyfjellet ?

Humlestafetten som går på Moseplassen.no er et flott initiativ og en lærerik stafett som kan gi litt mer kunnskap! Og så vil det være en stafett som ikke stopper akkurat med disse blogginnleggene, men at vi må være flinke til å videreformidle det vi nå vet om humla og at den faktisk trenger all den oppmerksomhet og omsorg den kan få.

Jeg har altså  blitt utfordret til å skrive om HUMLA av Lins blogg. Les gjerne hennes humleinnlegg!

Humla surrer rundt overalt i Norge - og den lever fra sjøen og høyt til fjells. Jeg har uttallige bilder av humler og insekter i hagen, de er så flotte der de hopper fra blomst til blomst - og passe kjappe til å få greie bilder av! Og mange flotte innlegg har blitt skrevet om humler i hagen.

Men så kom jeg til å tenke på humlene i fjellhagen min på 1100 moh. Det var et mer ukjent terreng for meg - og kanskje også for deg. Ja, hva vet du egentlig om humlas liv høyt til fjells i Norge?? Jeg visste lite, annet enn at den også surrer i "fjellhagen" min på 1100 moh.

Jeg vil starte med en vakker sang av VAMP - Klikk på linken: På trappå står det eit norges glass med meir ein 13 homler i. Mens du hører på den..... så kan vi se for oss fjellhagen med små fjellbjørk og halvhøyt gress med fjellblomster her og der.
 
 
I Norge skal man klare å finne totalt 35 humlearter ! Så sent som i 2013 ble den 35. arten - Bombus semenoviellus (Sibirhumla) funnet av insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) som fant sibirhumla under et kartleggingsoppdrag på Hvaler.
 
Hvor mange finner man i høyfjellet (800-1000 moh)?
Kan man klare å fylle Norgesglasset som står inne på hytta med mer enn 13 ulike humler...?
Nei, men har du en lang sommer til seters, så kan du klare å samle
7 ulike humlearter i fjellet i Norge
Og jeg vet nå at Norges eldste humleklubb holder til - ja, høyt til fjells, på Beitostølen. Beitostølen humleklubb har laget en oversikt over humlene til fjells. Se link her.
 
Humler i høgfjellet:
Stor fjellhumle (også kalt alpehumle) Bombus alpinus. En stor humleart. Kjennetegnes ved at brystet er svart, mens det aller meste av bakkroppen er rustrødt.

Jeg tok et bilde av en mulig en stor fjellhumle/alpehumle på hytteveggen, 1100 moh, Hol i Hallingdal. Den likner beskrivelsen i alle fall....

Høyfjellshumle (også kalt fjellhumle)-Bombus balteatus
er en stor humle og brystet er sort med to gule bånd. Bakkroppen med et bredt gult bånd på de første leddene. Bakkroppspissen er lyst gulig eller rødlig. Hannene har gjerne en mer diffuse farger med store variasjoner. Litt uvanlig humleart.
Fil:Bombus balteatus.jpg
Bilde fra Wikipedia

 
Lusehatthumle. Vanlig der det vokser lusehatt i høgfjellet.
 
Kjempehumle (tundrahumle). Bombus hyperboreus. Meget sjelden i Norge. Største humle i Norge.
 
 
Humler i lavlandet som også finnes i høgfjellet:
Trehumle
Trehumla kjennetegnes ved at den er gulbrun øverst på ryggsiden. og gjerne på de første leddene på bakkroppen. Resten av bakkroppen er sort med hvit bakkroppsspiss. Trehumla kan lett forveksles med liten trehumle (Bombus cingulatus), men er normalt større, og har ingen antydning til mørke hår mellom vingeknutene slik liten trehumle har.
Trehumlehann


Hagehumle (Bombus hortorum)
er sort med normalt tre gule bånd, to på ryggsiden av brystet et på de første bakkroppsleddene. Bakkroppsspissen er normalt hvit.
Dette kan være en hagehumle, som kjennetegnes ved at den er sort med normalt tre gule bånd, to på ryggsiden av brystet et på de første bakkroppsleddene. Bakkroppsspissen er normalt hvit.


Liten jordhumle (lys jordhumle)
er sort med to sitrongule bånd, et på brystet og et på bakkroppen. Bakkroppsspissen er hvit. Kan forveksles med andre humlearter.
 
Bilde tatt på fjellet i Hol i Hallingdal, 1100 moh. -
Lys jordhumle er sort med to sitrongule bånd, et på brystet og et på bakkroppen. Bakkroppsspissen er hvit. Kan forveksles med andre humlearter. 
Fjellets flora
Fjellets flora byr på åpne blomster og god næring til humlene. Men hvis fjellsidene gror igjen av småbjørk og busker, så vil det også gå utover blomsterenger som oftes oppstår i områder med beiting av sau og kyr. Å holde et aktivt seterliv med dyr på beite bidrar derfor til et rikt humleliv - sånn jeg ser det i alle fall.

Mitt paradis i fjellet - og med både humler, og en del flere mygg....
Så hvis du vil til fjells - og kanskje få se en sjeldenhet av en humle, Kjempehumle

Humlemøte på Beitostølen
Norges eldste humleklubb gjentar kjempesuksessen fra i fjor ved å invitere til humleseminar på Bessheim Fjellstue. Arrangementet går i flotte omgivelser. Etter seminaret går man ut for å se på humlene. Her er det muligheter for å se verdens største humle, tundrahumla Bombus hyperboreus, en utrolig vakker humle som tidligere het kjempehumle!


Følg La Humla SuseFacebook - så holder du deg oppdatert på humlenytt!
Og så følger jeg selvfølgelig Summende Hager. Mye fin humleinformasjon!
 

Ettersom dette er en humleSTAFETT, så oppfordres vi til å sende stafettpinnen videre til tre andre bloggere. Mange har nå skrevet mye informativt om humla, men jeg tror disse ikke har deltatt i Humlestafetten?
3) og den skriveglade damen bak bloggen Ordspinneriet, som  kanskje når ut til en litt annen gruppe enn hagebloggere :-)
 
 
 
 

14 kommentarer:

 1. Klart jeg tar utfordringen, Gyldenlakk! Tusen takk!
  Jeg kan lite om humler, så dette blir en anledning til å lære litt. For skal jeg skrive, må jeg vite. Jeg er derimot glad i humler. De hører hagesommeren til. Jeg ser dette også som en anledning til å pusse støv av gamle briller, de man tar på seg når man skal se fra humlas, gressets og mikroorganismenes vinkel.
  Akkurat hvordan dette blir har jeg ingen ide om, men nå er tanken vekket, så da får den vel få den tiden den trenger til å bli ordentlig våken. Eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott, Unni! Man gjør det så lite eller så stort man vil - det er det fine med bloggene at man bestemmer helt når og hvordan selv :-) Ingen forventninger. Humla jobber der ute så lenge....

   Slett
 2. Fint og informativt bidrag til Humlestafetten. Vi har lite humler her i hagen hos oss, og hittil i år har jeg bare sett en. Vi satser på å få Humla til hagen vår ved å plante blomstrer den liker. Ønsker deg en fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du får mer humlebesøk. De er så koselige! Her liker humla godt ugressblomster så kanskje derfor jeg har mange humler....

   Slett
 3. Vet du her lærte jeg mye nytt om humleverden, så bra innlegg.
  Flotte bilder også, god helg fra Marit.

  SvarSlett
 4. Kjempe flott innlegg om humla. Jeg takk for utfordringen, men må avstå foreløpig. Jeg har ingen bilder av humla. Det surrer nok en humle eller flere i hagen min også, men jeg har aldri tenkt over den slik det gjøres nå.
  Håper jeg kan ha utfordringen til gode, så kan jeg få sommeren på meg?

  Klem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vivi. Nå leser vel du neppe dette her så jeg tusler over til deg etterpå, men om noen andre leser. En trenger ikke ha humler med på bildene! En kan feks bruke bilder av planter som humla liker :) Men om du vil vente til du har tatt bilder så gjør du naturligvis det. Humlestafetten løper ut juni, men om det drøyer enda lengre så er nå det viktigeste at man faktisk skriver om henne, ikke at det gjøres akkurat nå sånn med en gang ;)

   Anne :)

   Slett
  2. Helt i orden Vivi! Og du har jo så mye flott som helt sikkert humla setter pris på så det surrer nok humler hos deg. Du kan jo følge ekstra med nå utover hva som er humlefavoritter. Nå synes jeg det er artig å se forskjell på ullnøstene.

   Slett
 5. Gosh så flott innlegg. Jeg lærte masse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du synes det. Takk for utfordringen!

   Slett
 6. Hei :)
  Så flott innlegg! veldig interessant å se hvilken humler du finner der oppe, humla er jo virkelig dronninga på fjellet, for der tør ikke den pysete bia fly ;)

  Takk for at du tok utfordringen, og for at du sender den videre!

  Anne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for svar Anne! Artig å svare litt annerledes på #oppgaven#

   Slett
 7. Flott innlegg, og en sånn en humletur skulle jeg gjerne vært med på :) Takk for at du tok opp dette med humler på høyfjellet. Det hadde jeg ikke tenkt på i det heletatt, så der vekket du noen tanker.

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...