test

lørdag 22. mars 2014

Grønnkålen - vis deg fram! VIPS og skadedyr

 
Jeg brenner (og jobber) for økt bruk av kålvekster.
Grønnkål ser ut til å inneholde mye helse pr kg grønnsak,
den topper næringstabellene med de fleste innholdsstoffer som er kjente for folk flest
- og nye, mer ukjente plantestoffer som er mer kjent i forskningens verden foreløpig. Ofte er de samme stoffene knyttet opp til andre frukt&grønt vekster som har fått mer "hype" i media fordi oppslagene kommer fra vekstforhold i utlandet.
Som gojibær og havregress. Vin og mørk sjokolade.
Grønnkålen slår dem alle sammen, der den stille står og lyser klorofyllgrønt mot den norske sommersolen. Og høstsolen. Og vintersolen....
Noen satser på grønnkålen - og må de få lønn for strevet!
 
I dagens VG helg så er jeg så heldig å få slå et slag for grønnkålen.




Her er interessant lesing om grønnkålens kår i Norge, skrevet av Morgenbladet i fjor. Se link her
 
Grønnkålen begynner så smått å vinne innpass hos kjedebutikkene. Den blir mer tilgjengelig for folk flest.
Det er mye jobb med å få fram en plante, som gir typisk 20-30 blader. Så prisen i utsalg på under 20 kr er det ikke noe å si på. Og kvalieten har vært overraskende bra nå i vinterhalvåret.
 
 
 
Foreløpig finnes den ikkei frysedisken, dvs du får ikke tak i norskdyrket produkt hele året om du ikke fryser den ned selv, eller har den i hagen og plukker inn langt utover vinteren.
Den er jo unik.
Den står der med sine bøyde blader i mange minus og under snøen.
Og den overlever.
 
Foto: Margrethe Geelmuyden - lånt fra siden til Morgenbladet

 
Den er godt egnet til å putte i en wok, lett dampet beholder den sine næringsstoffer.
Den kan virke litt seig i bladverket, så kutt den gjerne litt opp.
Men den trenger ikke kokes i timevis som noen (gamle oppskrifter) påstår, eller smaker veldig bittert (som selvfølgelig kan variere med sort og smaksløkene).
 
 Litt fryst og litt ferskt - lettvint og sunt i hverdagen
 
En fiskekake på en seng av grønnkål - en lett liten middag som jeg liker godt! Alt varmet et par minutter i mikrobølgeovn.
 
Mine smoothie kan inneholde et blad med grønnkål.
 
 
En grønn juice kan inneholde:
1 agurk
Stangselleri
2 epler
8 blader grønnkål
1/2 sitron eller lemon
ingefær etter smaksønske
 
 
 
Den er ikke den enkleste grønnsaken å lykkes med i grønnsakshagen, pga skadeinsekter,- som kan bekjempes med å dekke over avlingen så ikke skadeinnsekter for lagt sine egg under bladene.
 
Visste du at det finnes varsling for skadeinnsekter - ment for yrkesdyrkere.
Det kalles VIPS.
Sjekk ut her (link).
Kan jo være nyttig for en hobbygartner også. Klikk på kålvekster og sjekk ut der du bor.
 
Her er en side om grønnkål på Agropub sine sider om økologisk dyrking. Kanskje noen tips å ta med seg. Sjekk ut her (link)
 
Del gjerne erfaringer med grønnkål i hagen !
Min erfaring er at også rådyrene har sans for herligheten......grumf-...
 
TIPS. Prøv den røde varianten, f eks sorten Redbor. Den blir ennå større enn noen av de grønne sortene, og er kjempelekker som prydplante også! 
 
 
 
 

10 kommentarer:

  1. Lidt morsomt at du skriver om grønkål, for i går lagde jeg indlæg på min blog med netop samme kål, som har klaret vinteren i danmark, og som vi løbende har høstet blade af. Faktisk skyder den med nye lysegrønne skud nu:0).
    Vi bruger gerne blade til grønkålspesto...det er så velsmagende, at man næsten ikke forstår det også er utrolig sundt:0)

    Skøn dag fra Katinka Raabymagle

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint at den klarte vinteren bra! Grønnkålspesto er et godt tips. Kanskje du deler en oppskrift på din side?

      Slett
    2. Og det gjorde du! Skal prøve den pesto oppskriften din :-)

      Slett
  2. Hei! Morsomt å lese det du skriver om grønnkål. Vi har hatt den i hagen flere ganger. Det virker som den lettere unngår skadedyr, hvis man planter den forskjellige steder i hagen. I år har jeg tenkt til å bl.a. ha den i krukker. Den er kjempefin som spiselig prydplante. Prøvde med palmekål i fjor, men røttene ble spist opp av larver. Kålplanter er fantastiske. Ha en fin søndag! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne, så fint tips om å spre den utover i hagen. Det er nok bedre å forvirre kålsommerfuglen enn å samle all kålen på ett sted. Vi får se om det blir noen suksess i år.

      Slett
  3. Jeg har aldri prøvd grønnkål før, verken i hagen eller i mat. Men har sådd 'Nero di Toscana' i år, og håper på suksess. Passer fint at den blir best om den plantes forskjellige steder i hagen, for jeg har vurdert å bruke den som prydplante et par steder - i mangel på helt ferdig kjøkkenhage.

    SvarSlett
    Svar
    1. Lykke til med den mørke "palmekålen", den er jo veldig fin da!

      Slett
  4. Hei,
    Dette var flott. Du skulle fått den lenger ut i verden. Var på fellesmøtet for hagelagene i Follo forleden. Der ble det ivret for økologisk grønnkål. Det som forundret meg var at noen slet med kållarver mens andre aldri hadde problemer. Så det er kanskje noen områder som er mer utsatt enn andre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Grete, så fint at du liker grønnkål "reklamen"! Du fikk sikkert noen gode tips på dette hagelagsmøtet.

      Slett
  5. Hadde grønnkål i kjøkkenhagen i fjor. Det ble mye av dem. Som vi spiste med stort velbehag. Inntil en slags kålmark gjorde invasjon i de grønne bladene. Da ble de plutselig ikke så fristende lenger…
    God ukestart!

    SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...