test

torsdag 2. januar 2014

HageÅret 2013

Noen tilbakeblikk på året som gikk...

Hageåret 2013 startet opp med hagegal.no sin omreisende frørboks, optimistiske planer og googling av frø og sålister. Og såingen kom igang i februar. Mens drømmene var rosa og vaiende. Artig å bla i egne bilder og samtidig få dele blinkskudd inne hos Anne på Moseplassen.no


og inspirerende å høre Tommy på haglagets møte i februar 2013.
Og idag, 2. januar 2013 er han tilbake på hagelagets møte for å snakke om grønnsaksdyrking.


Hagedrømmer og hageplaner kan være svevende, og et av årets hagemål for meg var å konkretisere noe som både var overkommerlig, men samtidig var 'et skikkelig inngrep'..om dere skjønner. Det måtte bli skråningen mot syd, som gjennom flere år hadde fått min skråblikk og sukk.

Ny planer (link) - og temaet skulle være 'lett og vaiende' med fargene purpur og rosa som hovedfarger. 

Så var det Hagemessa 2013, og mer inspirasjon - eller kanskje mest innkjøp av juleroser. 

Våren var sen, og langt ut i mai ventet  jeg fortsatt på vårblomstringen.
Rhododendronblomstringen, eller rettere sagt, mangel av blomstringen, var et sørgelig syn. Og rosene som ikke overlevde...jaja ikke dvele for lenge med den saken....


Men irisen skuffet ikke - trenger noen fargeklatter i mai!

og vi trenger noen som ikke ruver med sine farger også, som er små prinsesser som er på sitt første ball, en tidlig vårkveld. Her er første blomstring av fyllt blodrot i hagen min! For en skjønnhet!

og så går våren over fra mai til juni. 
En fast tradisjon er en tur til hagedagene på Ramme Gård, så også i fjor. Og i år ble det handlet både smått og stort. To nye trær (hjertetre og amurkorktre) kom på plass i hagen. Synes tidlig juni var fantastisk tid i hagen i fjor, det gikk fra en grå vår til mye hageliv på kort tid. Etterlengtet tid. Men også og en tid hvor helsa måtte prioriteres. At man kan gå på akkord med seg selv ble også en erfaring å ta med seg fra fjoråret. 


Og vips så var det midtsommer... og en etterlengtet ferietid var her! 
Og så flott å ha en god hagenabo så vi kan passe hage og vanning for hverandre :-)

Og årets prosjekt begynte å ta form. Det var spennende å følge småplanter fra frø til fine sammenplantinger, vet jo aldri om planene blir vellykket. Men hva er fasiten? For meg var det mer at det ble en forandring som var resultat godt nok, og at blomstringen tok av utover sommeren ble en ekstra bonus !

Planting i juni
og så har det grodd litt utover sommeren
og det ble vaiende og det ble purpur....
og rosa.... 


En god sammenplanting med prydgress (silkebygg), blålilla verbena hastata, purpursolhatt, fylte Cosmos (Impecta) og scabiosa 'Magic Night' (Impecta)

SKRÅBED 2012:


SKRÅBED 2013:

Juni 2013:

August 2013

Ja, det ble årets prosjekt. Og mange bilder fra dette bedet. Det ble sådd og plantet en del ett-åringer, noe som betyr at det skal planlegges nye planter i år. Hmmm. skal man prøve noe nytt. Kanskje nettopp du har noen inspirasjoner og tips??

Dette var andre året med et lite drivhus, der jeg hadde tomat, agurk og chilli. Jeg hadde tomat helt ut i november....... de siste modnet på benken i desember !!!
Så gikk hageåret 2013 over i høst - og bringebærene i hagen setter jeg stor pris på. I år ble det plantet et nytt epletre, et Summer red epletre. Utrolig gode epler! 
Og et annet lite prosjekt som ble utprøvd i fjor var PODING av tre nye sorter epler på et gammelt epletre. Og halvparten av podestedene ble vellykkede - og kom i fin vekst:
Ellers er haging for meg også fotografering. Det er gøy å lete etter noen blinkskudd og lære mer om lys og motiver. Fange skjønnheten, og dokumentere planter og prosjekter.
Og noen levende insekter gjør fotograferingen mer utfordrende, gir liv og skjønnhet til bildene.
Høsten ga mye fint vær og de siste etternølerne kom i blomst, som denne nelliken.Nelliken (Dianthus C. 'Benigna') har jeg sådd selv, og den syntes jeg passet fint sammen med en lav type sølvfarget Malurt, og en lav sort av en purpursolhatt. Den tok opp purpurfargen fint med den skjønne 'blondekanten'. Noen purpurfargede reveamarant stikker hodet fram...
Ikke for mye høyde ved siden av den nye steintrappa. 


Høst var tid for kaprifol, og de har jeg ved terassen der de sprer god lukt på kveldstid.


Det falt en og annen regnbyge også, men jeg er ikke så flink til å ta bilder da. Men det er mange fine detaljer i en regnvåt hage også.


Hva er vel mer typisk for september og oktober enn Oktoberormedruen. Den står i leirtung jord, og blir større og med flere blomsterstengler for hvert år. 
Og med admiralsommerfuglen som en følgesvenn.


Så dabbet hageåret ut...

med et vagt minne om sola som varmet..


faller sola i havet  - her ved vårt sommersted og barndomsrike - ved nyttår.

Takk for følge i 2013 -
så håper jeg det blir fine hageminner også i 2014 !!!


8 kommentarer:

 1. Artige sammenplantinger med silkebygg - den tror jeg er verdt et forsøk her også. Digger purpursolhatt, så den har jeg noen av...

  SvarSlett
 2. Å sukk... det siste bilde ditt var bare en drøm :0)
  Ellers var det fine bilder fra hageåret ditt.
  Håper vi får et fint vær til hagene våre denne sommeren over hele landet.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
 3. Så lekkert med stråene og de røde blomstene!
  Flott tur gjennom hageåret:)
  Gleder meg alt til en ny sesong:))

  SvarSlett
 4. Hei! Vakker årsreise i hagen din. Det nye bedet du har laget er virkelig vakkert. Jeg husker du viste noen bilder fra det i høst og det gjorde og gjør inntrykk. Helsa er det viktigste av alt. Nå lysner det etter hvert mer og mer, og et lite stykke fram i tid ligger våren. Ha det så godt! Anne

  SvarSlett
 5. Så flott gjensyn med hagebilder fra i fjor. Husker særlig det nye blomsterbedet, det var virkelig praktfullt! Ønsker deg mange fine hagegleder og ser fram til å følge deg videre i 2014!

  SvarSlett
 6. Godt nyttår!

  Og *sukk* - så mange flotte minner fra 2013! De silkebygg-bildene tok kaka! Blir spennende å se hva du planlegger for i år. Jeg tror nok jeg har misset et par innlegg om den skråningen din, husker problemstillingen men ikke resultatet, så neste gang jeg blogg-surfer vet jeg hvor jeg skal bruke litt tid.

  Stille her pt, men kommer plutselig tilbake :)

  SvarSlett
 7. takk for hyggelige kommentarer på årets første innlegg! Setter pris på at dere legger igjen en liten hilsen.

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...