test

mandag 31. desember 2012

Året 2012 - og Godt Nytt År





Hageåret 2012 startet med frøsåing tidlig i januar - her med blodbegerspirer som vitnet om 
at det kunne bli mange frøplanter.


Min største hagenyhet ble et lite drivhus på enden av husveggen. Her ble hyllene fort fylt opp av de første frøplantene og senere herlige tomater og annet grønt.

FØR
og
UNDER bygging


og jeg tok en tur til Italia på jobb

 der Magnolia blomstret og våren var godt i gang i mars:

Hjemme i drivhuset vokste det godt i pottene: 

Våren fortsatte med et annet hagehøydepunkt - hagemessa på Lillestrøm, hvor jeg sto på Hagegals stand og traff mange hyggelige hagefolk - og lærte mye i disse dagene. Og så var jeg jammen så heldig å komme til finalen i Hage.no fotokonkurranse.


Våren gikk fort og det grodde i drivhuset og blomstret i bed og krukker.



Mine første Rhododendrons, og de skuffet ikke med blomstringen.

Så ble det en tur til Ramme Gård første helgen i juni som vanlig - og noe nytt ble med hjem i hagen. Spennende å se hva som kommer opp til våren.

Og Ramme Gård vakker som alltid.

Og våren gikk over i en regntung sommer.......det regnet og regnet og....

så da var det godt med noen spennende nyheter i krukkene på terrassen.

Og noen gjengangere som denne sommerfuglbusken.

For første gang fikk jeg blomstring på Martagonliljene (noen av dem...) - og gleder meg veldig til sommeren og forhåpentligvis flere som blomstrer.

I drivhuset var det røde og grønne frukter utover sensommeren.

Og endelig ble det en del pærer på de to trærne vi plantet for en tid tilbake. 
Frukt og bær i hagen er noe av det beste med egen hage - og bringebær, jordbær, solbær, kirsebær og rips er noe som høstes. Dessverre døde plommetreet i år.... men nytt epletre kom på plass.
Fjellet bød på natur og molteplukking. 


Mens høsten tok tak på utsiden av drivhuset, så blomstret det videre innenfor.
I oktober - som ga mye finvær, ble frøplanter gravd opp og plantet i potter

Astrantia major

Og noe nytt ble satt i jorda

og litt panikkplanting på slutten av året...

før frosten tok tak og vinteren kom med kulde og snø

så ble det nok en tur til Italia, denne gang til Sicilia
oliven

artisjokk

fristende grønnsaker rett fra gården

og den spesielle fiolette blomkålen

vulkanen Etna



Snøen kom i desember - og vi fikk den rette julestemningen.
Skiene står klare i drivhuset - men foreløpig har alt regnet bort i julehelgen....

Men uansett - vi får håpe på riktig hagevær til riktig årstid i 2013. 


Bloggen gir muligheter til å samle (hage)minner, dele, lære fra andre og gi noe tilbake, få nye 'bekjente' og ha et pusterom som bidrar til å være kreativ, planlegge nye prosjekter eller bare kose lese seg gjennom så mange flotte sider som stadig oppdateres av dere der ute. 

Da blogges vi i 2013 - som er like om hjørnet.





søndag 23. desember 2012

God Jul

Når de siste julegavene ble pakket før idag av ivrige hender, 
så skal nonstop i julegotteglasset være med, sånn er det bare.
Snøen har lavet ned og sørger for julestemning. Heldigvis snø i passe mengder.

Håper alle har hatt en riktig fin lillejulaften.
Det skal bli godt å senke tempo, og nyte rolige dager. 
Og forhåpentligvis noen utedager også.
Kanskje det blir tid til å rydde opp i frø-beholdningen.  
♫.♪♪♫.♪







God Jul 




lørdag 15. desember 2012

Lussekatter - og Safranens molekyler

Lussekatter ble bakt etter en oppskrift jeg fant hos Lenes oppskrifter.
Disse har jeg bakt før, og vet at de blir supergode. Dette er langsom mat! Dvs 6 hevinger før du kan innta verdens mykeste safranboller. Men det er jo det som er så utrolig bra, du får oppleve en herlig safranlukt lenge lenge!
Safranen har jeg fått i gave fra en snill iransk kollega, fineste safran fra Iran. Den ble knust og det er to gram i denne oppskriften til ca 80 lussekatter. 
Jeg begynte å bake i 20 tiden på kvelden, og 00.10 Luciadagen så lå maaaange lussekatter ferdige.
De ble godt mottatt på morgenmøtet på jobben! 


Årets Lussekatt bakst - mens bilder av de ferdige bollene er fra i fjor. De ble ennå gulere i år, da jeg hadde litt for lite safran i fjor...


Kan du kjenne safranlukten..? 
Men hvordan ser fargen og lukten egentlig  ut???

Safran fra safrankrokusen (Crocus sativus):
Fra Wikipedia: Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen (Crocus Sativus L.). Dette er et av de mest kostbare krydderene som finnes. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd. Tidligere var Spania en stor eksportør av safran, men i dag har Iran 95% av verdensmarkedet med en eksport på omkring 180 tonn safran i 2004-2005. Safran høstes i løpet av to intensive uker i månedskiftet oktober/november. Safran brukes i hovedsak som smakstilsetting i mat, som krydder og i kjemisk prosessindustri.
Se også her for mer stoff på engelsk.

Fargestoffer i planter er interessante (for noen...), og safran inneholder et veldig sterkt fargestoff kalt crocetin. Crociner (flere typer med påfestet sukker) og picrocrocin (på engelsk) gir også den egenartede smaken til safran. Ofte blir fargestoffene kalt med navn som stammer fra planten de først er funnet i, også dette stoffet som da kommer fra en krokusplante. Safranlukten kommer fra et stoff som lett damper av, og kalles safranal. Dette luktstoffet akkompagneres av ca 150 andre luktstoffer og gir en sødmefylt lukt.
Man skal også vite at naturlige stoffer ikke bare er av det gode - her er det mengder som avgjør. Det er vist at 20 gram safran kan føre til alvorlig skade hos mennesker. Safran er vist å virke medisinsk, og kan brukes som antidepressivt middel. 

Safranmolekyler







onsdag 12. desember 2012

12.12.12, kl 12.12

En spesiell dato idag, 12.12.12 - på en helt vanlig onsdag. Men tallet 12 kan ha mange betydninger, og for meg tenker jeg på årstidene og måneder som kommer og går. Når vi nå er i den aller mørkeste tida i måned 12 er det en tid for å senke tempoet. Selv om tolv timer kan virke lite i døgnet for noen og enhver. 
Og så kommer lysere tider og våren. Tenk så heldige vi er som har disse flotte årstidene, hver med sin sjarm og sine gjøremål. Denne uka har frøboksen fra hagegal.no vært på besøk hos meg. En eske full av forventning og frø som er helt avhengig av år og døgn for å spire og bli flotte planter. Det skal bli spennende å se om jeg får nye bekjentskaper i hagen. Det blir nok litt flere enn 12.....

Julerose

Fortsatt god førjulstid til alle som kikker innom!

mandag 3. desember 2012

Adventsblomkål

På reise til Sicilia i november fikk jeg besøke et sted som dyrket ulike grønnsaker. Denne lilla blomkålen ble det solgt mye av på grønnsaksmarkeder og fra 'grønnsaksbiler' på gatehjørnene.
Denne sorten blomkål får farge der sollyset slipper til. 











søndag 2. desember 2012

1. advent


1. advent
-12 kalde og litt snø
Det er godt å være hjemme etter mye reising
Bordet er ryddet tomt for innhold av to garderobeskap som gjøres om, puh!
Og litt jul har kommet opp i vinduet, julestjerna
Det brenner og varmer godt fra vedovnen
Adventslyset brenner på en seng av mose
1. advent






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...