test

lørdag 15. desember 2012

Lussekatter - og Safranens molekyler

Lussekatter ble bakt etter en oppskrift jeg fant hos Lenes oppskrifter.
Disse har jeg bakt før, og vet at de blir supergode. Dette er langsom mat! Dvs 6 hevinger før du kan innta verdens mykeste safranboller. Men det er jo det som er så utrolig bra, du får oppleve en herlig safranlukt lenge lenge!
Safranen har jeg fått i gave fra en snill iransk kollega, fineste safran fra Iran. Den ble knust og det er to gram i denne oppskriften til ca 80 lussekatter. 
Jeg begynte å bake i 20 tiden på kvelden, og 00.10 Luciadagen så lå maaaange lussekatter ferdige.
De ble godt mottatt på morgenmøtet på jobben! 


Årets Lussekatt bakst - mens bilder av de ferdige bollene er fra i fjor. De ble ennå gulere i år, da jeg hadde litt for lite safran i fjor...


Kan du kjenne safranlukten..? 
Men hvordan ser fargen og lukten egentlig  ut???

Safran fra safrankrokusen (Crocus sativus):
Fra Wikipedia: Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen (Crocus Sativus L.). Dette er et av de mest kostbare krydderene som finnes. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd. Tidligere var Spania en stor eksportør av safran, men i dag har Iran 95% av verdensmarkedet med en eksport på omkring 180 tonn safran i 2004-2005. Safran høstes i løpet av to intensive uker i månedskiftet oktober/november. Safran brukes i hovedsak som smakstilsetting i mat, som krydder og i kjemisk prosessindustri.
Se også her for mer stoff på engelsk.

Fargestoffer i planter er interessante (for noen...), og safran inneholder et veldig sterkt fargestoff kalt crocetin. Crociner (flere typer med påfestet sukker) og picrocrocin (på engelsk) gir også den egenartede smaken til safran. Ofte blir fargestoffene kalt med navn som stammer fra planten de først er funnet i, også dette stoffet som da kommer fra en krokusplante. Safranlukten kommer fra et stoff som lett damper av, og kalles safranal. Dette luktstoffet akkompagneres av ca 150 andre luktstoffer og gir en sødmefylt lukt.
Man skal også vite at naturlige stoffer ikke bare er av det gode - her er det mengder som avgjør. Det er vist at 20 gram safran kan føre til alvorlig skade hos mennesker. Safran er vist å virke medisinsk, og kan brukes som antidepressivt middel. 

Safranmolekyler5 kommentarer:

 1. Jeg har aldri hørt om så mange heve-omganger, men det ble sikkert bra. Det verste er tørre, harde, gjærluktende lussekatter med gurkemeie - så jeg blir så glad hver gang noen skriver om safran med entusiasme. Hvis man bare en gang får smake på og kjenne lukten av lussekatter med safran er det ikke mulig å bruke noe annet senere.

  SvarSlett
 2. Så deilig og fargerik safran baksten din så ut, men har aldri hørt om så mange hevinger før, mannen min er baker av gammelt yrke og han hadde heller aldri hørt om noe sont , men man lærer så lenge man lever , men det som betyr noe er at baksten blir vellykket :D

  Fuglebildet på headeren min er noe æ fant ute på nett, så derfor aner æ ikke hva slags fugler dette er, har aldri sett noe så fint før :D

  Ha en fin advent søndag.

  Lisbeth :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nok ikke så mange hevinger er nødvendig, men første heving er for å få gjæren i gang, og så heves de et par ganger underveis. Men det er mye gjær i oppskriften, og gjærsmaken vil man jo ikke ha til slutt.
   Hevingen til slutt på brettet er nok viktig, de siste bollene ble ikke hevet så lenge på brettet, og de ble mindre luftige enn de første brettene.

   Slett
 3. Skal jammen si at har tålmodighet, men tydeligvis så var det verdt det. Disse så utrolig gode ut!
  Lussekatter skal være gule og lukten av nybakst er jo bare helt himmelsk nå før jul.

  Ønsker deg en fin 3.advent! klem

  SvarSlett
 4. Så mycket gott med saffran! Favoriten just nu är skorpor med saffransmak. De håller länge och är härliga att doppa. Antidepressivt...då är det inte fel att vi gottar oss i saffran den mörka årstiden :)

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...