test

mandag 1. oktober 2012

Gjest på bloggen – Trädgårdsmästaren forteller om Verbena hastata

Jeg vil gjøre litt ekstra ut av innlegget idag ved å ha en gjest på bloggen. Jeg har vært så heldig å få en Trädgårdsmästare (link) til å fortelle om sine verbena hastata i sin lille, men fantastiske hage som er under opparbeidelse.
Blir dere med på en liten staudevisning?

Jeg ankommer hagen en tidlig morgen i september - nattens regn har gått over til disige solstråler
som hviler over den lille hagen, vestvendt i en skråning ved siden av en eng.
Trädgårdsmästaren forteller om hagen med stort engasjement og viser fram to av årets staudebed der vi finner dagens tema: Verbena hastata - tårnjernurt.

IMG_2831Trädgårdsmästaren forteller ivrig:    För snart ett år sedan, jag tror det var i mitten av november så planterade jag ett gäng med verbena hastata och ett par verbena hastata ’Rosea’. Det var plantor som jag fick ta hem efter att vi rev ”Tematrädgårdar 2011” i parkstaden Enköping. Jag var tvungen att klippa ner alla plantor under transporten, självklart tog jag vara på alla fröställningar. Jag tänkte att om plantorna inte ville överleva den brutala behandlingen så skulle jag säkert kunna få ett par fröplantor i alla fall - och så slängde jag fröställningarna på marken runt omkring. Så kom vintern och en lång väntan!

IMG_2866
IMG_2871
I bakgrunnen en plantevegg
Verbena hastata og gress

Otroligt nog så överlevde alla plantor och jag har fått rensa bort mängder med små fröplantor. Så mina erfarenheter så långt är att de är mycket tåliga och robusta. Av de frösådder som jag inte har rensat bort har de flesta redan blommat, alltså redan första året men inte blivit så höga, närmare en meter.

IMG_2870

Og så fortsetter Trädgårdsmästaren om sommeren i år og sine erfaringer:

Bladverket tycker jag har varit mycket friskt och inte visat tecken på några parasitära skador som rost, svamp, mjöldagg eller insekter/spindeldjur.

IMG_2868
IMG_2880
verbena hastata
verbena hastata ’Rosea’

IMG_2872

Denna sommar som varit relativt blöt vilket gjort att mycket har lagt sej ner, medan verbenan har stått upprest och stadigt genom hela säsongen. I en plantering fungerar den t.o.m. som stöd för astrar, sanguisorba osv.

IMG_2845-001

Hos mej så står de på två olika ställen, ett bed är mer skyddat och lunt, med sandhaltig jord. Så står ett par stycken i ett bed som innehåller styv lera men som jag arbetat upp med mycket organsikt material, den jorden har helt andra egenskaper. Men hur som helst så verkar det inte spela någon roll! Hos mej som bor i zon 3 har den blommat från i början av juli fram till nu i september - och i snitt så är de ungefär 1,6 meter höga!


Og så flere bilder fra de fine sammenplantingene:

IMG_2830-001
IMG_2833 IMG_2834
IMG_2835
IMG_2832
IMG_2836
IMG_2879
IMG_2877
IMG_2841
IMG_2876
IMG_2874
IMG_2840

Takk for praten Trädgårdsmästare! Verbena hastata - en staude som ikke er så lett å finne i utsalg, men som klart har en plass i staudebedet!

Ønsker alle en fin uke – og spesielt velkommen til nye følgere.8 kommentarer:

 1. Så utrolig mange flotte bilder! Nydelige solhatter.
  Koselig at du vil følge meg:)

  SvarSlett
 2. Her var det mykje fint!! Utrulig flott med Verbenaen og solhatt i kombinasjon.
  Takk for titten, det var supert.

  SvarSlett
 3. Har sittet her og kost meg med kaffekoppen,
  og nytet synet av alle vakre bildene :)
  Herlig tirsdag til deg
  KLem

  SvarSlett
 4. Vakkert :) Ei riktig drømmeplante å ha i hagen.

  SvarSlett
 5. En flott plante som er ny for meg også i år. Har vært usikker på herdigheten, men ser at flere har lykkes med overvintring.

  SvarSlett
 6. Verbena hastata,solhatt og prydgress er en nydelig kombinasjon som jeg vil prøve. Anne

  SvarSlett
 7. Så flotte bilder av Verbena hastata! Flott sammenplanting med både solhatt og gress. Verbena er ikke en kjent plante for meg. Den har en flott vokseform, nesten kunsterisk (jeg finner ikke rette ordet til å beskrive det jeg mener....)
  At det finnes planter som står oppreist samme hva de utsettes for, er jo intet mindre enn fantastisk! I år har det vært ille, med alt regnet og vinden :(
  Flott beskrivelse av Trädgårdsmästaren!
  Fortsatt fin uke til deg!

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...