test

tirsdag 28. august 2012

Kort og godt bønneavlingen 2012

og den kan oppsummeres sånn:


Ikke alle ting blir vellykket første året - og i drivhuset fant ikke denne Rosenbønnen (Phaseolus coccineus) den store trivselen. Hele et stk bønnebelg var årets avling...........

Så det blir ikke store bidraget til å øke inntaket av belgvekster i Norge - men jeg får skaffe bønner på annet vis da... Når jeg ikke er i hagen eller på bloggen så leser jeg meg opp på en del innholdsstoffer i plantemat, f eks bønner. De skal faktisk være positive for helsen både for det ene og det andre.

Belgfrukter har mye av saponiner, i tillegg til proteiner og vannløselige fibre. Spesielt kikerter skal ha høyt saponininnhold. Man kan se at vannet som bønner ligger i skummer, og det er fordi saponiner er såpeliknende stoffer. Flere studier viser at de virker kolesterolsenkende. Men det er fortsatt ikke nok studier på mennesker som underbygger forskningen.

10 kommentarer:

 1. Ja,ja du får spise denne bønnen med litt andakt :-) Har også slitt med bønnene mine i år, det blir akkurat nok til en middag.

  SvarSlett
 2. Uff, det er ikke riktig alt som blir i kjøkkenhagen, nei. Mine rødbeter har størrelse som erter og smak av myr. Bønnene her frøs i juni.
  Ja, ja, du må nyte bønnen din :))

  SvarSlett
 3. Bedre lykke neste gang, kjenner til det med at ikke alt lykkes første gang. :o)

  Veldig spennende å lese om kostens betydning for helse og velvære. Jeg tror det er mye å hente der ved å være litt bevist (ikke fanatisk)

  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 4. Nice climatic photograph. I am greeting

  SvarSlett
 5. He he, dette vekker minner! Forsøkte å plante noen lave gule bønner i fjor, men det ble vel med 4 stykker som resultat:) Tidligere har jeg fått det bra til med bondebønner! De har jeg satt utendørs:) Smaker godt i gryter! Ha en fin ukeslutt!

  SvarSlett
 6. Hei!
  Nesten som å se min bønne, dette her. Bortsett fra at din så bedre ut :))

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 7. Så fint at de er så sunne. Elsker bønner. Det er kjempegodt med vinagrettedressing. Anne

  SvarSlett
 8. Både gode og dårlige erfaringer, ser jeg. Da prøver vi igjen neste år!

  SvarSlett
 9. Den kan ikke ha et lite bønnemøte engang! Ser ut som det er litt urettferdig, for jeg har satt mine bønner på et av de dårligste stedene i kjøkkenhagen og de kjører på med avling i røtt, gult og grønt. ---Og det kommer en ny vår :0)

  SvarSlett
 10. Ja, ja - bedre lykke neste gang!
  God helg i allefall,
  klem fra LUnalu

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...