test

mandag 24. januar 2011

Frøposer for oppbevaring, flere muligheter

Til oppbevaring av frø bruker jeg gjerne kaffefiltre som er greie å brette sammen, og frøene får god lufting. Men de er ikke så greie (og lekre..) å bytte bort frø i. Eller konvolutter av ulike størrelser. Jeg er derfor på jakt etter bedre alternativer til dette.
Man kan bruke zip-lock poser, men frøene må da være helt tørre ellers er det fare for mugg. En annen ulempe er at frøene blir lett statiske og ekle å ha med å gjøre. Frimerkeposer (pergamynposer) er også et fint alternativ.

Fant en link til disse koselige frøposene i et innlegg fra Ellea på hagegal.no: http://alenkasprintables.com/seed_packets.shtml
Jeg syntes de ble litt store i det formatet jeg fant på linken. Jeg kopierte bildet av posen, limte det inn i et dokument og forminsket bildet litt. Da passet størrelsen bedre til småporsjoner av frø. Jeg kopierte figuren mange ganger på et ark, og la inn ønsket tekst, og printet ut i farger. Og så litt brett og lim, og posene klare til bruk. Husk å være nøye med limingen i hjørnene, mange frø er bittesmå.........


Bildet viser en frøpose, link ovenfor. Bildet er hentet fra "Prints of Joy"
- Print ut, brett og lim -

Andre tips????

søndag 23. januar 2011

God såsesong!

En merkelig lykkefølelse når man ser de første spirene stikke opp. Og idag er det blodbegerspirer som titter opp av den svarte jorda. Det er jo naturen som lykkes, men man kjenner jo på egen mestringsfølelse over å få hjelpe de små frøene til å bli til små planteliv. Yess! Frø fra egne planter blir til nye liv. De er så små, så sårbare spirene. Men med en utrolig kraft og vilje til å strekke seg etter varme og lys. De unge trenger passe med stell, mat og vann, lys og ly, ikke for mye og ikke for lite. Et trygt rede for å bli modne til et liv i nordavind og blest der utenfor husets lune vegger. Og mange blir de, spirene, etterhvert fylles pottene opp. Og det er ikke en liten spire for mye. Hvem har vel morshjerte til å kaste ut noen.... men hvem trenger femti av hver sort. Men man får jo et underlig forhold til de små livene. Sånn er det bare.
God såsesong!
- bare fem måneder til midtsommer -

Blodbegerspire med frøskall ser dagens lys
Ett frø skal bli til denne skjønnheten...



Og så ble sålista 2011 oppdatert litt til

søndag 16. januar 2011

Hagedagbok - Stauder

Blodbegerspirer fra i fjor - håper å se samme syn om et par uker!

Hagedagbok: Med vårlige plussgrader så passet det ypperlig å få tatt opp mer jord og potter fra boden ute. Grått, vått og tåke. Ikke mye til fristende utevær. Men på verandaen ble det dandert potter som ble fylt med plantejord (Oasen)- klar for staudesådd. Dvs jeg har ikke blandet plantejorda med sand. Har ikke sådd så mye stauder tidligere, men i år skal en rekke staudefrø i jorda. Er veldig glad for å ha byttet til meg en del frø på hagegal. Noen stauder er også fra hagen. Det gikk veldig greit å få mange planter fra staudefrø i fjor. En fin måte å få seg nye planter på, og i mengder som monner litt i bedene.  Her er en fin artikkel på hagegal.no om å så stauder

Hagesysler idag:
  • Har laget merkepinner
  • Har sortert staudefrø
  • Har oppdatert frøliste
  • Planla å så disse (men de ble ikke sådd før 6 febr):  
 Allium sp. fra ekspedisjon til Himalaya (noen frø inne og noen frø ut)
 Aquilegia caerulea (ut)
 Aquilegia ecalcarata (ut)
 Aquilegia flabellata alba (ut)
 Aquilegia glandulosa v. jukunda (ut)
 Aquilegia 'Roman Bronze' (ut)
 Aquilegia vulgaris 'William guiness'  (ut)
 Thalictrum rochebrunarium (fagerfrøstjerne)- (noen ut, noen inne)

(ut betyr at frø sås i romtemp jord, står inne i fuktig jord ca 2 dager og så settes ut, under snøen i kasser)

Dette er alle Hagagal-byttefrø fra generøse Villrose, Magnar og Kari. Og mer gjenstår å få sådd ut. En annen dag. 

lørdag 8. januar 2011

Tyngdekraften

 

Jula ble bokstavelig talt tatt av tyngdekraften - julepynt var ryddet bort og stua hadde kun et frisk og rødt innslag av Amaryllis. Da sa det plutselig bang- og der hadde den fløyet over kanten og sørget for at siste rest av rødfarge måtte børstes ut....


Og så er det jo frø-tid. Også tyngdekraften påvirker i høyeste grad spirene. Det testes ut der oppe "in space" - planter i drivhus.




Snøen har også fulgt tyngekraften og lagt seg som en myk dyne i hagen. Overalt. Visket bort de siste dagers spor av rådyr og hare. Selv elg har vi nå i nabolaget her. Nå er vinteren slik den skal være. Ryggen bedrer seg sakte men sikkert, så kanskje det snart blir en skitur også. Og man kan utfordre tyngdekraften i utforkjøringene i lysløypa... det virker som det blir lengre og lengre ned til bakken ettersom åra går....


 

 

Denne stakkars gråsisiken har fått losji hos oss idag etter at den ble funnet av minstemann som var på besøk hos en kamerat. Fuglen ble funnet sittende fast i en sprekk med vingene i klem, sikkert etter et møte med et vindu. Den hadde nok fått seg litt medfart, men har våknet til liv etter litt tid i stua med litt mat og vann. Den sitter helt rolig i et mørkt hjørne nå og hviler ut - i morgen skal du nok ha krefter nok til å oppveie tyngdekraften og fly ut til de andre vennene dine.

 

mandag 3. januar 2011

Startskuddet

ikke for slankekur, ikke for et visjonært trimprogram, ikke for frø-såing, men for mitt nye kamera, Canon EOS 60D ! Her er det litt å sette seg inn i. Selv om man har hatt sine speilreflekskamera i filmens generasjon, så føler jeg det er litt ! flere knapper og innstillinger å forholde seg til på dette. Og de skal læres for å utnytte vidunderet maksimalt.  – så her kommer første startskudd (uten noen form for redigering, for det har jeg skjønt er en del av greia i den digitale verden…). Kan hende det er tips å dele der ute :-)

IMG_0022 IMG_0033 IMG_0025-1

søndag 2. januar 2011

Hagen- del 1 (sydøst)

Vil lage en liten oversikt over hage og hageprosjekter. Fint å ha det samlet ett sted.


Hagen, ja, den er en øst-vest skråning på ca 1 mål, god og kompakt leirjord, med huset plassert mot veien mot øst. Skråner også mot syd, der vi har innkjørsel og gruslagt plass (parkering) og garasje. Relativt vindutsatt, og med mye sol. Inngangen ligger nordvendt. Huset, fra 1960, har nylig fått et nytt tilbygg (som stikker ut på bildet nedenfor), nytt tak og ny isolering/kledning. Fortsatt har vi planer for selve huset som ikke er ferdige. Husene i blindveien ligger tett opp mot friområde, og alle har holdt seg til brune/gyldne/røde husfarger. Vi skiftet fra rødmalt til en beis som heter Trebitt 623 'burmateak', med svarte/hvite lister på vinduer og tak for noen år siden. Og ved utbyggingen i 2005 ble det gravd ut her på østsiden mot veien, og planert ut med fyllmasse og ny jord. Plenen har nå etablert seg. En høy (!) tuja og et par furutrær fikk stå, sammen med en forsythia og en skogskjegg. Det ble laget en treplatting i høyde med terrenget foran kjøkken-tilbygget, hvor vi kan gå rett ut og nyte formiddagssola i helgene.

Bilde fra 2006. Det ble da en skråkant ned til neste nivå i hagen. Tørker fort ut, ligger sydvendt, sol (og vind) hele dagen.

Har begynt å plante lave, krypende vekster her, samt noe helårsgrønt mot grusgangen (som går mot inngangen i nord, bak utbygget). 

Men det lille skråbedet er fortsatt en av mine prosjekter jeg vil gjøre noe bedre ut av. Har ikke fått helt sveis på det. Bilde fra 2009, og mer ble plantet i 2010. Fant ikke noe godt oversiktsbilde fra 2010.  Området nedenfor dette bedet er fortsatt mest skrånende plen… og benyttes ikke til annet enn å tråkke over når vi skal hente posten…. 

Hekken kan sees i bakgrunnen på dette vårbildet fra 2009. Ennå mye brun jord (her lagt på kakaoflis).

Lite gjennomgangstraffikk, da vi bor i blindvei, men allikevel kunne vi tenke oss å ha en hekk som markerte hagegrensa. Valget falt til slutt på en aronia-hekk (Moskva-E). Ikke akkurat hekken som stopper rådyra… men fin med sine røde høstfarger. Og mye bær. Plantet mai 2007.
Aronia (svartsurbær) ved planting i 2007.

CIMG7438

Ved kjøkkenveggen (det nye utbygget) er det bygget en klatrebue hvor jeg har en Alpina klematis som står i delvis morgensol. Den blomstrer fantastisk allerede tidlig i mai. Ved stammen har jeg fått satt to ulike Hosta. Bak sees “Nordøst”bedet ved inngangen og mot nabotomta. Mer om dette senere.


CIMG0014

Hagen sett sørover. Skogkjegg’en ble i fjor flyttet til hjørnet av plenen, og klematisen står i skyggen store deler av dagen. I skyggen har jeg noen hvite innslag, som denne hortenisaen. Den står rett ved en lønn (selvsådd), og har nok ikke de beste forhold.
CIMG5217 Rundt kjøkkenterassen er det grus og vegger på tre sider, så jeg er avhengig av å ha kasser og krukker til planter. Først hadde jeg denne kanariblomkarsen (Tropaeolum Peregrinum), mens jeg nå har rose med f eks sommer-blomster rundt.

Har forsøkt å holde fargene foran her på solsiden i gyldne og varme plantefarger. Noe jeg liker godt, og som står til husfargen.


Noen bilder fra bedet (nr 4) foran den høye tuja’n og innenfor aroniahekken:
Til venstre:
1.Digitalis ferruginea, muligens, ble kjøpt på planteloppemarked. Flerårig? (nei, toårig)

Ellers sees nedenfor Trollius chinensis (Smalballblom) bak prestekrager. Iris i ulike farger, og en rose som er litt for lys gul (Fresia), men den har fått stå. Den har som nabo Rosa ‘Rumba’ klaserose. En staude som kanskje ikke synes så godt er storstjerneskjerm, Astrantia major, men både bladverk og blomsten er nydelig. På våren er det orange innslag med valmuer.
På høsten kommer solhatten og lyser opp.
CIMG7528
















IMG_1375








IMG_1378








CIMG0016








CIMG4789

















Iris med Astrantia major og Trollius chinensis (gul) i bakgrunnen.
CIMG7524CIMG4466







CIMG5354
CIMG0051







Bedet foran den store tuja’en slik det så ut da det ble påbegynt i 2008, så ble Skogskjegg flyttet og bedet utvidet litt i 2010.
Og konklusjonen fra 2010 er at dette bedet har litt for mange fargeinnslag. Tror det blir bedre å flytte rød/lilla nyanser (Knautia Macedonia, makedoniarødknapp) til et annet bed?




Det var det jeg rakk å vise fra min “nybegynnerhage” i kveld….

lørdag 1. januar 2011

Stille etter stormen

 
Nydelig og mildt vær idag, men utrolig til vind i natt!
En tur i UMB parken for å snuse inn litt frisk luft uten å fryse i hjel var herlig. Litt i underkant av nok snø til en skitur, og hofta er heller ikke bra nok ennå til å utfordre den i skiløypene, men noen var ute i skisporene også. I parken lå det masse kvist som var blåst ned i løpet av nattas vindkast. Fant også noen fine små kongler som hadde blåst ned. Og det fulgte med en liten frøkapsel fra et staudebed…

Midt på natta måtte husbond ut å redde ned le-veggen på terassen som hadde revet seg løst i vinden. Og jeg tenkte med det samme på rosene mine som da sto utsatt for en hel plankevegg…… så ingen bønn – ut av dyna.

Såjord er funnet fram fra boden idag, og et par timers frødykk har det blitt - en koselig start på året. Sålista 2011 har også blitt oppdatert.

Ble kun et par foto med kompaktkameraet idag, må få satt meg litt mer inn det nye kameraet Canon EOS 60D.




UMB
UMB
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...