test

fredag 23. september 2011

Vakre nå på høsten

Jeg er svak for de gyldne fargene. Her er noen i alle høyder.


En selvsådd kjempe, Nicotiana x sanderae "Lime Green", har mye stilk og stooore blader, og små limegrønne blomster. Den passer et sted hvor man vil ha høyde (er minst 1,5 m høy) og tar vel mye plass i bedet hvor den står nå. Mye frø... så hvis noen vil ha?

Flammesilkeurt (Asclepias curassavica)  Svalerotfamilien.
Utenlandske navn: Mexican Butterfly Weed, Blood-flower or Scarlet Milkweed. Stammer fra Sør-Amerika og er giftige ved inntak, og melkesaften irriterer huden.
Denne har jeg ikke i egen hage, men skal sette den på huskelista for neste år (til gyldentbedet)Gomphrena haageana 'Flashing Light', Amarantfamilien.

Finnes mange sorter Gomphrena. Kanskje ikke så spesiell. Kan tørkes. Merker meg at denne også er en sommerfugl-attraktant. Derfor skal den på huske-lista mi.

Storhjortetrøst, Rød hjortetrøst (Eupatorium purpureum). Kurvplantefamilien.

Denne stauden står i flott flor nå. Storhjortetrøst er en staude som kan bli opptil 3 m høy. Blomstene er lyserøde eller fiolett-rosa, og har blomstring sensommer/tidlig høst. Kommer fra Nord-Amerika og er hardfør og kan hos oss gjerne dyrkes som hageplante. Planten foretrekker fuktig, kalkholdig jord, og trives best i sol eller halvskygge.
Formeres med frø eller ved å dele roten om høsten. Er benyttet som urt og legeplante.

Holder seg fint i vind og regn. Sprer seg ikke urovekkende. Så hvis man vil ha noe som ruver litt, så er denne flott.
Bilde tatt i UMB-parken.
Så til slutt, Verbena bonariensis. Kjempeverbena.

Den ble aldri sånn i min hage i år. En stakkar spirte, så jeg får nøye meg med bildene fra UMB sitt plantefelt av sommerblomster. Nyyyyt. Synes denne er så flott. Men det må en del planter til for at den gjør seg godt. Også plante for sommerfugler!
Ønsker alle en fin helg med eller uten hagesysler !!! Skulle ønske solen jeg så gjennom vinduet idag ville skinne like fint i morgen. Og da skal jeg jakte på ny gressklipper. Den gamle har tatt kvelden.


(hva er det med plassering av bilder og tekst, ser ut som det lever sitt eget liv..sååå lang tid kan jeg ikke bruke på å legge inn bilder og tekst. )

7 kommentarer:

 1. Spennende og uvanlige blomster, og fine bilder. Verbena-navnet kan jeg huske helt fra jeg så Huset på prærien, der unge Laura skulle lage seg noe kosmetikk av den... mener jeg å huske (hvor vellykket det ble, det er en annen sak : )

  SvarSlett
 2. Så mange uvanlige og fine blomster! Likte godt "gompeblomsten" den skal jeg også legge i huskelista!
  Ha en fin helg!
  klem

  SvarSlett
 3. Gode billeder.
  Smukke blomster.
  Tak for kigget.

  SvarSlett
 4. Heisann!

  jeg er også oppgitt av at blogspot er så uberegnelig mht plassering av bilder osv, og jeg hopper mellom elgammel, gammel og ny versjon.
  Plukker hva som er best i hver enkelt.

  Nydelig farver nå om høsten. Du har fanga dem opp så flott.
  Kan ikke du også vise bildene dine fra Kew? Gøy å sammenlikne hva vi har tatt bilder av!Jeg har brukt hele ettermiddagen på sortering og beskjæring. Er ennå ikke ferdig.
  Fortsatt go1 hælj!

  SvarSlett
 5. Nydelige farger hos deg. Kjempeverbena er flott, men den overlever vel ikke fra år til år? Sår du dem selv?
  Uansett, nydelig :)

  SvarSlett
 6. Utrolig flotte bilder av flotte planter:) Kjempeverbenaen er min favoritt i hagen, og jammen selvsådde den seg ikke fra i fjor, så i år har jeg riktig mange. Og de må gjerne spre seg overalt her hos meg (selv om jeg plukker opp frøplantene og prøver å samle dem litt, he, he:)

  SvarSlett
 7. Så flotte planter!
  Kjempeverbena fikk jeg til fra frø for første gang i år,kjempegøy:)
  Men enig med deg det må mange til for å få effekten:)

  SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...