test

fredag 19. august 2011

Buddleja - bringer liv og kjemi inn i hagen

De som har sommerfuglbusk, eller Buddleja davidii, i hagen, vet hvilken magnet den er på dagsommerfugler. Det har vrimlet av sommerfugler nå den siste tiden når sommerfuglbusken står i sitt flotteste blomsterskrud. Det er mest av Neslesommerfuglen (Nymphalis urticae eller Aglais urticae), som tilhører dagsommerfuglene, og er en av de mest vanlige sommerfuglene i Norge. "Den overvintrende generasjonen flyr om våren og forsommeren. Den nye generasjonen klekkes i slutten av juli og flyr om sensommeren og høsten" (Wikipedia). 




Så er det en annen sommerfugl, Dagpåfugløye (Nymphalis io) som man med en gang kjenner igjen på at alle fire vingene har en stor øyeflekk. Disse har på denne tiden ofte slitt og frynsete vinger etter en lang sommer i busk og kratt. Sommerfuglene legger egg i klynger på spirende brennenesler, der larvene utvikler seg. Så mye nesler i hagen kan gi godt grunnlag for mange sommerfugler. Også Monarksommerfugl har vært innom, men den lot seg ikke fange av kameraet igår.


Også bier og møll tiltrekkes av Buddleja


Så hva tiltrekker sommerfuglene hos denne busken ? Det er en rekke kjemiske stoffer som plantene avgir og som sommerfuglene oppfatter i sine antenner på lang avstand. Det var faktisk ikke så mye vitenskapelig litteratur å finne om dette. Det er funnet at planten avgir ca 40 ulike kjemiske flyktige stoffer, og en del av disse kan vi oppfatte lukten av. Den sammensatte lukten av Buddleja er litt "oversøtlig". Og kjemisk heter hovedstoffene alpha-farnesene (20 %), oxoisophorone (45 %), og oxoisophoroneoxide (10 %). Man kan måle antennerespons hos sommerfugler, og disse stoffene som det er mest av er også de som sommerfuglenes antenner reagerer best på. Naturen er snedig innrettet. Og så kommer de for å forsyne seg av nektar. 


oxoisophorone  (et feromon)
Andersson S. Antennal responses to floral scents in the butterflies Inachis ioAglais urticae (Nymphalidae), and Gonepteryx rhamni (Pieridae). Chemoecology 2003;13:13-20


Så for de spesielt interesserte finnes bøker, f eks denne, skrevet av David D. Stuart. 









Også en rekke andre planter tiltrekker seg sommerfugler, og solhatt er en av dem:


Andre planter får du tips om på hagegal.no sitt innlegg her

Har sådd Buddleja i år (den var veldig enkel å få til fra frø), så nå har jeg plantet tre nye planter i det nye terassebedet, og noen som står i potter og som skal få overvintre kjølig og lyst. Så får vi se om det blir ennå flere sommerfugler neste år.
Skråning vestvendt i hagen har blitt til terassebed. I den gamle hagen var det fylt med fredløs og vindel her... har gravd opp røtter til den store gullmedalje. Ønsker en del høye stauder her.

I morgen er det meldt sol - så da fortsetter sommerfugldansen og jakten på lukt og nektar. Ha en strålende helg!!! Her blir det en helg i fotballens tegn, og vaffelsalg til solen går ned!

10 kommentarer:

  1. Skjønne sommerfugler! Jeg har solhatt og oktoberbergknapp plantet sammen og i den delen av bedet summer og flagrer det hele tiden. Utrolig koselig :)

    SvarSlett
  2. Så herlige bilder ,sommerfugler i hagen er som små glansbilder som en ikke kan se seg lei på.
    Jeg har en hvit men den står på skyggesiden og den har begynt så smått å blomstre nå.
    Ha en fin helg ,Marit.

    SvarSlett
  3. Å himmel for noen nydelige bilder du viser oss, kjempeflott :)
    Ha en flott helg, hilsen Lisbeth :O)

    SvarSlett
  4. Buddleja er en virkelig sommerfuglmagnet. Min blomstret flott i år også, men det har ikke vært så mange sommerfugler som det pleier. Tror det skyldes alt regnet vi har hatt.
    God helg!

    SvarSlett
  5. Så vakker så vakker. :) Dessverre er den litt lite herdig her hos meg og har en tendens til å stryke med hvis vinteren er for hard.

    SvarSlett
  6. Takk for informativt innlegg :-) jeg har også mange sommerfuglbusker i hagen, og en pallekarm halvfull av busker som jeg ikke vet hvor jeg skal plassere. Alle har jeg sådd selv, og de spirer jo bedre enn plengress :-)))
    Det er som regel admiralsommerfuglen som er på besøk hos meg, og jeg gleder meg til mine begynner blomstringen.
    Nydelige bilder du har tatt.

    SvarSlett
  7. Jeg hadde faktisk besøk av hele to admiraler i dag jeg også. Den må jeg legge inn bilde av idag. Takk for koselige kommentarer!

    SvarSlett
  8. Så flotte bilder og nyttig tekst!!
    Hvilket år kan man regne med blomstring på Buddleia om man sår den, og hvor mange pr før den når metern i høyde?
    Takk for titten!

    SvarSlett
  9. Takk for det, Lin. Tja, jeg vet faktisk ikke da det er første gang jeg har prøvd å så den, men plantene i pottene jeg sådde i år har vokst bra. Og de var nok glade for å komme til bedre forhold i bedet. Så jeg håper på blomstring allerede neste sommer jeg. Legger inn et spørsmål på hagegal, for jeg fant ikke i farten noen svar. Har lurt selv også.

    SvarSlett
  10. Og jeg kan nevne at de har blitt knepet jevnt og trutt for å buske seg.

    SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...