test

søndag 31. oktober 2010

Roser i hagen

Etter vinteren i år var det mange som mistet roser, men mine klarte seg heldigvis. Noen ble satt tilbake og måtte beskjæres en del. Norsk Roseforening har en artikkel på "Forbered rosene på vinter" som kan være nyttig å lese.

Roser er vel noe av det mest "sommerlige" jeg kan tenke meg. Har noen roser i hagen, men er ikke foreløpig noen stor samler. De krever sin plass og stell. Men jeg prøver å sette meg litt inn i hvilke som kan passe til min hage og klima. Det er mye vind på tomta, som ligger åpent til i skrånet terreng. På baksiden av huset er det mer le, men også dårligere solforhold som er lite gunstig for mange roser.

To av rosene mine sto her i husveggen da vi kjøpte hus/hage for ti år siden (ukjent sort). Så har noen flere kommet til de siste åra. Og det finnes så utrolig mange roser jeg kunne tenke meg å ha i hagen!




* Tre av rosene langs husveggen måtte idag (28.mai -11) vike plass for terrassegolv, og de ble derfor gravd opp. Ikke beste tiden, men må man så må man. To av dem var ukjente (sto her fra før), men jammen dukket ikke navnlappen opp langt nede i jorda da rosa var gravd opp. Det var en Dornröschen buskrose (som har hatt flott blomstring i alle år vi har bodd her. Men den knallrosa fargen pluss de kraftige tornene er ikke helt favoritt. Men jeg gjør et forsøk på å flytte den, så får jeg se om den har livets rett i hagen. 


fredag 29. oktober 2010

Litt sikring må til

Skal gjøre noe som jeg kun tar skippertak på, og det er sikkerhetskopiering av bilder. Lagrer kun en liten del av fotosamlingen på nettbaserte steder, så da er det kjempeviktig å ta vare på bildene i tilfelle PC krasj. Så det er et mål for kvelden, å rydde i bilder på minnekort og PC'er. Lett å utsette, eller?

Ellers så har det blitt mye mer lesing av flotte hageblogger enn å skrive her inne så langt.

Ved hytta på fjellet. Her klarer "hagen" seg bra selv, og er jeg heldig er det multer å finne rett utenfor døra.

søndag 24. oktober 2010

Himmel og

Himmelen er vel det som er det vakreste i hagen min nå. Hagens tak. Vi har en skjønn utsikt til å være bosatt her på "flatmarka" i Follo.
Enn så lenge er det noe jordbruksarealer å se, pusterom i alt det bebygde, det særegne for vår lille jordbruksbygd. Men det bygges og fortettes jevnt og trutt. Nå ligger byggeområdene der i mørke og skjuler gravemaskinene som forvandler den fantastisk dyrka marka til asfalterte veier, rette platåer med hus på rekke og rad. Kanskje plass til litt hager også. Og industriområde. Bygda vokser, og godt er vel det.


Helgen har vært uten plass til hagetanker. Ikke så mange i alle fall. Familieselskap i går og Barnas Verdensdag   og siste innspurt på flislegging på kjøkkenet idag. Og litt PC. Og jeg er langt på etterskudd på det lille huslige jeg burde gjort i helgen også. Før en ny fullstappet uke.





torsdag 21. oktober 2010

Lett snødryss ute - og inne

I kveld ble det tjuvstart på helgen med smakeprøver av nybakt Brownies. Med et lett snødryss. Og jammen ble ikke dette dagen for årets første snødryss ute også. 
Og ser man nøye etter så ligger et par godt brukte hagehansker fra helgens arbeid ved siden av en ensom og snart snødekt eføy i kurven. Men jeg er vel så godt som hageferdig for sesongen. Minus 8 grader i natt, ja det merkes på hagens utseende. Nå er det var bare de siste utemøblene som ikke har fått vinterplassen sin. Og de største krukkene. Snart.

onsdag 20. oktober 2010

Elegante klar(ki)a

Et nydelig bekjentskap i hagen i år. Clarkia unguiculata. Dvs jeg hadde henne også i fjor, men da forble hun en uryddig "haug" i et kantbed. Men jeg sådde frø (i mars) også i år, grei spiring, satt under plantelys i kjelleren, og så i potter ute fra mai. Knep toppskudd for å få flere skudd på stilkene. I juni plantet ut i stor krukke der de kom virkelig til sin rett i løpet av sommeren. De blomstret kontinuerlig, og fikk vedaktige stilker som bøyde seg elegant oppover.

mars
mai
juni
juli
Frøkapsler har ligget å tørket siden september, og i går ble frøene ristet ut. Ikke mange frøkapslene som skulle til for å ha en stor mengde frø.












lørdag 16. oktober 2010

Frost i natt






onsdag 13. oktober 2010

Frøken Høstblad


I siste liten entrer denne lille frøkna "Frøken Aroniane" podiet, 
med sin skinnende røde drakt, kledd for høstfesten. 
Venter på en feiende vind før hun skal inn i høstvalsen. 
Og snart er det en hel ballsal som danser der ute,
de glitrer i kveldssolen,
de grasiøse, akk så unge, sunne og struttende. 
Danser inn i den kalde natten
som snart omfavner dem
og - knoppene brister ikke igjen
før til våren


Til konkurransen Frøken Høstblad på Moseplassen

søndag 10. oktober 2010

Frøsanking

I fjor tok "sådilla" virkelig av, kjøpte inn og bestilte fra frøkataloger. I år har utvalget av selvsådd i hagen blitt betraktelig større, og dermed tilgang til egenproduserte frø! Noen frø er helt greie både å se og å samle inn. Andre frø må man tydeligvis både lete godt etter og vite når man skal høste inn. Er de for grønne? for små? er dette frø? eller kanskje dette???
I år forsøkte jeg meg på en av de mer "mystiske" planter, som ble omtalt av hagegale som vakker og vanskelig, og navnet kunne jo skremme enhver nybegynner (Rhodochiton atrosanguineum) - BLODBEGER.Et planteportrett på Hagegal finnes her.
Nå har høsten kommet, planten ble en suksess i hagen min. Og blomstrer fortsatt så det er en fryd!
Men, så var det frøene, hvor finner man dem? I dag fant jeg to såkalte frøballonger! Og inni der, ja der krydde det av små frø med vinger. Så da er kanskje frøsådden som starter i januar reddet.






lørdag 9. oktober 2010

Herlige Høstfarger i Hagen

fredag 8. oktober 2010

Rakettfart?

Går inn i høstmåneden oktober med rakettfart, og ennå sprakende farger på noen av hagens blomster. Noen har klart de frostnettene som kom snikende i forrige uke. Lar "Rakettblomsten" (Kniphofia 'Alcazar'), fra Ramme gårds planteutsalg i våres, stå som symbol for både årstiden og tiden..... jeg føler det går i rakettfart noen ganger.

Og dette er mitt første innlegg på Blogger! Håper Pusterommet kan bli mer enn et tidssluk (som ofte data kan bli...), et positivt og morsomt "tidssluk" for å stoppe opp litt - se tilbake, se framover, planlegge og oppsummere. Først og fremst hagerelatert stoff (hagedagbok), men kanskje også om annet som streifer forbi. Først må alt det tekniske på plass, en ny verden dette her. Og så gjenstår det å se om skribleriene tar av med rakettfart... Det vil tiden bestemme og vise....  og det er vel nettopp det som er målet................. 
.....senke rakettfarten......
Kniphofia 'Alcazar'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...